Bazı mallarda uygulanan Özel Tüketim Vergisi'nde (ÖTV) değişikliğe gidildi.

Değişikliğe ilişkin karar, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, aralarında motorlu araçlar, alkollü içkiler ve tütün mamullerinin de olduğu bazı mallarda uygulanan ÖTV ile ilgili kararın yürürlüğe konulması, Maliye Bakanlığının yazısı üzerine, Bakanlar Kurulu'nca kararlaştırıldı.

MOTOR HACMİ 1600-2000 CM3 OLAN OTOMOBİLLERDE ÖTV ARTTI

Değişikliğe ilişkin karar, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, motor hacmi 1600 cm3'ü geçmeyenlerin vergisi artırılmazken, motor silindir hacmi 1600-2000 cm3 arasında olan araçlarda vergi oranı yüzde 60'tan yüzde 80'e, motor silindir hacmi 2000 cm3'ün üzerinde olan araçlarda, yüzde 84'ten yüzde 130'a yükseltildi.

BAZI TÜTÜN İÇEREN ÜRÜNLERİN ÖTV ORANLARINDA ARTIŞA GİDİLDİ

Değişikliğe gidilen mallar arasında tütün ürünleri de yer aldı.

Buna göre, tütün içeren purolar, uçları açık purolar ve sigarilloların vergi oranları yüzde 30'dan yüzde 69'a, asgari maktu vergi tutarları ise 0,1325 liradan 0,1450 liraya çıkarıldı.

Tütün içeren sigaraların ve tütün yerine geçen maddelerden yapılmış sigaraların da vergi oranı yüzde 63'ten yüzde 69'a, asgari maktu vergi tutarı da 0,1325 liradan 0,1450 liraya yükseltildi.


Bakan Şimşek: Tedbirlerden gelir beklentimiz 5,5 milyar lira

ALICISI OLAN TELSİZ TELEFONLARIN ÖTV ORANLARI YÜZDE 20'DEN 25'E ÇIKARILIRKEN, HER BİR TELEFON İÇİN ASGARİ VERGİ TUTARLARI DA 100 LİRAYA YÜKSELTİLDİ

Değişikliğe gidilen mallar arasında alıcısı bulunan verici portatif (cellular) telsiz telefon cihazları da yer aldı.

Buna göre, bu cihazların ÖTV oranları yüzde 20'den yüzde 25'e çıkarılırken, bu oranlara göre hesaplanan verginin bu malların her bir adedi için 100 liradan az olması halinde, orana göre hesaplanan vergi yerine her bir adet için 100 lira vergi alınacak. Bu rakam daha önce 40 lira idi.

ŞİMŞEK: 5,5 MİLYAR LİRA GELİR BEKLİYORUZ

Bakan Şimşek: ÖTV'den 5,5 milyar lira gelir bekliyoruz

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, özel tüketim vergilerinin artırılmasıyla toplam gelir beklentisinin 5,5 milyar lira olduğunu söyledi. Şimşek, "Alınan tedbirler önemli ölçüde güncellemeleri içeriyor. Bundan sonraki dönemde de vergi artışı söz konusu değil. Ancak maktu vergileri ve harçlarda güncelleme söz konusu olabilir." dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile birlikte Yeni Başbakanlık'ta Orta Vadeli Programı açıklayan Şimşek, ÖTV zammıyla ilgili soruları cevapladı. ÖTV artışından toplam 5,5 milyar lira gelir elde edeceklerini aktaran Şimşek, gelirin detaylarını şöyle açıkladı:

"Alkollü içeceklerden gelecek. Tütün mamüllerinden 2 milyar 753 milyon lira. Motorlu taşıtlar vergisindeki artıştan 920 milyon lira, cep telefonlarından 660 milyon lira. KKDF oranlarından 353 milyon lira."

Cep telefonlarındaki ÖTV artışının cari açığa yönelik tedbir olduğunu kaydeden Şimşek, motorlu araç satışlarında binekteki haksız rekabeti önlemeye yönelik artış yapıldığını vurguladı. Tütün mamüllerindeki artışın tamamen güncelleme olduğunu ifade eden Şimşek, "Maaşlar, harcamalar artarken bu güncellemeleri yapmazsak olmaz. Gelirden çok ithalat boyutu yüzde 100'lere varan unsurlar var." dedi.

Babacan ise ÖTV zamlarını değerlendirirken, "Sigarada kullanılan tütünün yüzde 80'ini ithal. Otomobillerde 1.6'da anahtar teslimde yüzde 12,5 zam oluyor. 1.6 litrenin altındaki motorlarda değişiklik yok." dedi.

Bazı motorlu araçların ÖTV oranları da dağişti. Buna göre, motor silindir hacmi 1600-2000 cc arasında olan araçlarda vergi oranı yüzde 60'tan yüzde 80'e, motor silindir hacmi 2000 cc'nin üzerinde olan araçlarda ise yüzde 84'ten yüzde 130'a yükseltildi.

İstihap haddi 850 kilogramı geçmeyip, motor silindir hacmi 2000 cc'nin altında olan, istihap haddi 850 kilogramı geçip, motor silindir hacmi 2800 cc'nin altında olan, sürücü dahil 9 kişilik oturma yeri olanlardan motor silindir hacmi 3200 cc'yi geçmeyen araçlar için ÖTV vergi oranları da yüzde 10'dan yüzde 15'e çıktı.

-Telsiz telefonlar- Değişikliğe gidilen mallar arasında alıcısı bulunan verici portatif (cellular) telsiz telefon cihazları da yer aldı.

Buna göre, bu cihazların ÖTV oranları yüzde 20'den yüzde 25'e çıkarılırken, bu oranlara göre hesaplanan verginin bu malların her bir adedi için 100 liradan az olması halinde, orana göre hesaplanan vergi yerine her bir adet için 100 lira vergi alınacak. Bu rakam daha önce 40 lira idi.

Öte yandan, düzenlemeyle, kabul kredili, vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekillerine göre yapılan ithalatta uygulanan KKDF kesintisi oranı da yüzde 3'ten yüzde 6'ya çıkarıldı.


AA