Para Politikası Kurulunun bugünkü toplantısına ilişkin yapılan açıklamada, Banka tarafından Aralık ayında alınan tedbirlerin kredi arzı üzerindeki sıkılaştırıcı etkisi önümüzdeki günlerde gözlenmeye başlayacağı belirtilerek, ''Bir sonraki kurul toplantısına kadar alınacak kredi genişlemesini sınırlayıcı yönde ilave tedbirler, para politikasının hareket alanını genişletecektir. Bu doğrultuda kısa vadeli yükümlülükler için tesis edilecek zorunlu karşılık oranlarında ilave bir artırım gerekli görülmektedir'' ifadesine yer verildi.

-FAİZ ORANLARI-

Para Politikası Kurulu bugünkü toplantısında, politika faizi ile Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarında uygulanmakta olan faiz oranlarını yeniden belirledi.

Buna göre, Merkez Bankasının sıcak para girişini azaltmaya yönelik adımları çerçevesinde politika faizi yüzde 6,50'den yüzde 6,25'e indirildi.

Gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 1,50 düzeyinde, borç verme faiz oranı da yüzde 9 seviyesinde sabit tutuldu. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı da yüzde 8 düzeyinde bırakıldı.

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasasında saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde, borç verme faiz oranı yüzde 12 düzeyinde kaldı, değişikliğe gidilmedi.

-''ENFLASYONDA İKİNCİ ÇEYREKTEN İTİBAREN DALGALI SEYİR BEKLENİYOR''-

Banka açıklamasında, son dönemde iktisadi faaliyete dair açıklanan verilerin Ekim Enflasyon Raporunda sunulan görünümle büyük ölçüde uyumlu olduğu belirtilerek, talepteki güçlü artışın desteğiyle iktisadi faaliyetin toparlanmaya devam ettiği, buna karşılık dış talebin zayıf seyri nedeniyle imalat sanayinde kapasite kullanımının kriz öncesi seviyelerin altında seyrettiği kaydedildi.

İstihdam koşullarındaki iyileşmenin sürdüğü, ancak işsizlik oranlarının halen yüksek seviyelerde bulunduğu kaydedilen açıklamada, ''Dolayısıyla, toplam talep koşulları enflasyon üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşturmamaktadır. Yıllık enflasyonun Ocak ayında belirgin bir düşüş göstereceği, yılın ilk çeyreği boyunca 2011 yılı hedefi olan yüzde 5,5 düzeyinin altında seyrettikten sonra ikinci çeyrekten itibaren dalgalı bir seyir izleyerek yıl sonunda hedefle uyumlu gerçekleşeceği tahmin edilmektedir'' denildi.

-''KREDİ ARZI ÜZERİNDEKİ SIKILAŞTIRICI ETKİ, GÖZLENMEYE BAŞLAYACAK''-

Açıklamada şu değerlendirmelere yer verildi:

''Aralık ayında alınan tedbirlerin kredi arzı üzerindeki sıkılaştırıcı etkisi önümüzdeki günlerde gözlenmeye başlayacaktır. Bir sonraki Kurul toplantısına kadar alınacak kredi genişlemesini sınırlayıcı yönde ilave tedbirler, para politikasının hareket alanını genişletecektir. Bu doğrultuda kısa vadeli yükümlülükler için tesis edilecek zorunlu karşılık oranlarında ilave bir artırım gerekli görülmektedir.''

Banka açıklamasında, geçen ay uygulamaya koyulan politika faizinin sınırlı düzeyde düşürülmesi ve buna karşılık zorunlu karşılık oranlarının artırılması şeklindeki politika bileşiminin, mevcut konjonktürde finansal istikrarı ve fiyat istikrarını birlikte gözetebilmek açısından en uygun seçenek olarak ortaya çıktığı belirtildi. Açıklamada, ''Bu doğrultuda Kurul, yeni politika çerçevesinde alınan ve alınması öngörülen tedbirlerin net etkisinin sıkılaştırıcı yönde olacağını vurgulamıştır'' denildi.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurulun geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulandı.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti, 5 iş günü içinde yayımlanacak.
 

AA