Muhtarlar, meslek lisesi öğretmenleri, bomba imha uzmanlarının ödenek ve tazminatları artırıldı, pilotların uçuş tazminatlarına zam yapıldı. Muhtar ödeneklerinin arttırılmasıyla bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapan Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayınlandı. Karara göre muhtar ödenekleri 15 Ocak 2014'ten itibaren geçerli olmak üzere yüzde 100 artırılarak 5 bin 700 olan gösterge rakamı 11 bin 400'e yükseltildi. Buna göre halen 438 lira olan muhtar ödeneği 877 liraya çıktı.

23 milyonluk maliyet

Türkiye'de halen 53 binden fazla mahalle muhtarı var. Muhtar ödeneklerinin asgari ücrete eşitlenmesi yönünde daha önce çeşitli yasa teklifleri sunulmuştu. Yeni zamlarla birlikte muhtarların ödeneği asgari ücretin de üzerine çıkmış oldu. Yapılan hesaplamalara göre zammın bütçeye aylık faturası 23,4 milyon lirayı aşacak. Kararla 2014 yılına ilişkin ortalama ücret toplamı tavanı da 7 bin 670 TL olarak belirlendi. Bu düzenleme özellikle üst kurullarda yüksek ücretle çalışan personeli etkileyecek. Bakanlar Kurulu, devlet memuruna ödenecek zam ve tazminatlara ilişkin de düzenleme yaptı.

'Bomba'cıya 171 lira

İş güçlüğü, iş riski, temininde güçlük ve mali sorumluluk zammı cetvelinde yapılan düzenlemeyle, Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin gösterge puanı 20 binden 27 bine çıkarıldı. Buna göre örneğin bomba imha uzmanı ya da balık adam olarak görev yapan polisler 171 lira zamla 659 lira tazminat alacak. Pilotların da uçuş tazminatı artırıldı, 16 yılın üzerindeki pilotların tazminatı bin 89 liraya yükseltildi.

Öğretmene 30-110 lira

Meslek liselerinde görev yapan meslek öğretmenlerine yapılan aylık tazminat ödemeleri de belirlendi. Meslek öğretmenlerine meslek güçlüklerine göre ayda 30 ile 110 lira arasında değişen tutarlarda eğitim öğretim tazminatı ödenecek. Ayrıca Van'da görev yapan öğretmenlere ödenen tazminatın süresi de uzatıldı.



ERDOĞAN SÜZER / BUGÜN GAZETESİ