Tüketiciler Birliği GenelBaşkanı Nazım Kaya konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:

Özel HastanelerYönetmeliği’ne istinaden ruhsat verilen özel hastaneler, OtoparkYönetmeliği gereği, tüketicilere ücretsiz otopark hizmeti sunmak yerine otoparkhizmetini ayrı bir gelir kapısı olarak değerlendirmekle mevzuata aykırıdavranış sergilemektedir.

İstanbul genelinde faaliyettebulunan 150 özel hastane üzerinde yapılan araştırma sonuçları, kaldırımlarınveya yol kenarlarının otopark olarak önerildiğini, birçok hastanenin otoparkişletmeciliğini başka firmalara ihale ederek veya vale hizmeti ile kendileriniaklamaya çalıştıklarını göstermektedir.

150 özel hastaneüzerinde yapılan araştırmada 37 tanesinde otopark olmadığı, otoparkıolan 113 hastaneden 34 ünün ücretli olduğu, ücretsiz otopark hizmetiolan hastanelerin birçoğunun ise otopark kapasitesinin yetersiz olduğugörülmüştür.

4077 Sayılı TüketicininKorunması Hakkında Kanun’un 5. maddesi, “Bir mal veya hizmetinsatışı başka bir mal veya hizmetin satışına bağlı tutulamaz” hükmünügetirmiştir. Özel hastaneler yönetmelik hükümlerine aykırı davranmaklayetinmeyip, kanun düzenlemelerini de hiçe saymaktadır. Tüketicilerin sağlığaverdiği önem ve mecburiyeti üzerinden ayrıca otopark ücreti tahsil etmek ticarive etik kurallarla bağdaşmamaktadır.

Özel hastanelerdeotopark hizmeti, Özel Hastaneler Yönetmeliği’nin 8.md. dfıkrasındaki “Hasta ve hasta yakınları ile hastane çalışanları için,1/7/1993 tarihli ve 21624 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Otopark Yönetmeliğinin5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan cetvelin (8)numaralı sağlık yapıları başlıklı kısmında belirtilen ölçüden az olmamakkaydıyla; ilgili mahalli idarenin sağlık kurum ve kuruluşları için otoparkkonusunda düzenlemesi var ise burada belirlenen ölçüye göre, mahalli idareninböyle bir düzenlemesi yok ise Otopark Yönetmeliğindeki ölçüye uygun şekildeyeteri sayıda otopark yeri ayrılmış olması.” hükmü ile zorunlututulmuştur. Anılan Yönetmelik ile atıf yapılan Otopark Yönetmeliği’nin5. maddesi ise binanın kullanım alanı dikkate alınarak her 125 m2’ye enaz bir araçlık otopark yaptırılması zorunluluğu getirilmiş olmasına karşın özelhastaneler işletme ruhsatlandırılırken ve yine Özel HastanelerYönetmeliği’nin  9. maddesi gereği “Ön izin” müracaatındasunulan projede otopark yerinin belirtilmesi şartına rağmen Sağlık Bakanlığıbünyesinde oluşturulan Özel Hastaneler Teknik Komisyonu yönetmelik hükümlerineaykırı hareket ettiği gibi, şehir içi trafik sorununu çözmek adına bütün caddeve sokakları kazanç kapısına çeviren İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu konudasessizliğini korumuş; keyfi uygulamalara ortak olmuştur. 

Mevcut yasal düzenlemelereaykırı faaliyet gösteren özel hastaneler Sağlık Bakanlığı ve yerel yönetimlertarafından denetlenerek ücretsiz ve yeterli miktarda otopark hizmeti sunmalarısağlanmalıdır.

Ayrıca Otopark Yönetmeliğisağlık kuruluşlarında her 125 m2 için en az bir araçlık otopark zorunluluğugetirmiş olup, yönetmelikte acilen değişikliğe gidilerek güncellenmesi gerekmektedir.Her 125 m2’de birçok tüketiciye hizmet verilebilirken sadece 1 araçlıkotopark şartı yetersizdir.

Sağlık Bakanlığı ve yerelyönetimler özel hastane otoparklarını acilen denetleyerek tüketicimağduriyetlerini gidermeli; Otopark yönetmeliğinde değişiklik yapılarak otoparkkapasiteleri güncel hale getirilmelidir.

Mevcut yasal düzenlemelereaykırı uygulamalar acilen giderilmediği takdirde Sağlık Bakanlığı ve yerelyönetimler hakkında gerekli yargısal girişim kaçınılmaz olacaktır.

Nazım Kaya

Genel Başkan