Bakanlar Kurulu, önümüzdeki yıl için yüzde 10,26 olarak belirlenen yeniden değerleme oranını, yetkisini kullanıp 'güncelledi.' Damga Vergisi ve harçları etkileyecek oran, daha uygulamaya bile girmeden yüzde 15’e yükseltildi. Son dakika güncellemesi nedeniyle pasaporttan ehliyete, dava dilekçesinden notere kadar bir çok alanda vatandaşın cebinden fazladan para çıkacak.

'Bakanlar' yetki kullandı

Yeniden değerleme oranı her yıl ekim ayı enflasyonundaki artışa bağlı olarak otomatik olarak belirleniyor. Bakanlar Kurulu isterse bu oranı yarıya kadar indirebileceği gibi yüzde 50 arttırabiliyor. Bakanlar Kurulu dün bu yetkisini 'artırma' yönünde kullandı. Artış Damga Vergisi’nin 1 nolu tablosu ile harçların tümüne uygulandı.

Devlete fazladan gelir

Yılın son günü yapılan sürpriz düzenleme bütçenin vergi ve harç kaleminde toplamda 575 milyon liralık bir ilave gelir sağlayacak. Söz konusu ilave kaynağın 395 milyon lirasının harçlardan 180 milyon lirasının da Damga Vergisi’ndeki ilave zamdan gelmesi bekleniyor. Damga Vergisi ve harçlarda 2012 yılı gelir hedefi, yüzde 10,2’lik yeniden değerleme oranı üzerine büyümeden gelecek pay eklenerek hesaplanmıştı. Buna göre Damga vergisinden 7,3 milyar, harçlardan da 9,2 milyar lira gelir bekleniyordu. Yeni zamlarla Damga vergisinin 7,5 milyar liraya; harçlardan gelecek kaynağın da 9,4 milyar liraya çıkması bekleniyor. Vatandaş ve şirketlerin ödeyeceği ilave yük önümüzdeki yılın bütçe giderlerini karşılamakta kullanılacak.

Pasaport ve ehliyete yüzde 15 zam geldi

Pasaportların 6 aylık uzatma harca 70 liradan 77 liraya çıkacaktı. Yeni ilave zamla 6 aylık uzatma bedeli 80,5 lira oldu. Pasaportların 1 yıla kadar uzatılması 102 TL’den 117 liraya, 2 yıllık pasaport harcı 117 liradan 135 liraya, 3 yıllık pasaport harcı 237 liradan 273 liraya, 3 yıldan daha uzun süreli pasaport süresi uzatma harcı da 334 liradan 390 liraya çıktı. B sınıfı sürücü belgelerinden alınan 252 liralık harç da 290 lira oldu.

Bugün