ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergiye yönelik çalışmalarla ilgili son durum hakkında konuştu.


Türkiye Meslekte Birlik Platformu 1. Olağan Genel Kurulu çıkışında gazetecilerin, özel iletişim vergisine ilişkin sorularını yanıtlayan Şimşek, ''Şu an itibariyle Maliye'nin üzerinde çalıştığı tek husus var. Cep telefonlarında değil, makinelerde veri iletişimini sağlayan SIM kartları üzerindeki vergiyi farklılaştırma veya vergiyi kaldırma konusunda çalışma yapıyoruz'' dedi.


Maliye Bakanı Şimşek, genele bir ilişkin düzenleme için mali alan yaratılması gerektiğinin altını çizerek, vergilerin indirilmesinin ön koşulunun bütçede imkan olması olduğunu söyledi.
 
Birçok alanda vergilerin düşürüldüğünü kaydeden Şimşek, kurum kazançları üzerindeki verginin yüzde 65'ten, 34'e, gelir vergisinin yüzde 49,5'tan 35'e, en düşük vergi oranının yüzde 22'den yüzde 15'e, asgari ücretler üzerindeki vergi yükünün de yüzde 12.8'den yüzde 0 ile 5,3 arasında değişen oranlarda düşürüldüğünü söyledi.


Şimşek, KDV oranlarında indirime gidildiğini, bunun yanı sıra internet üzerindeki verginin de yüzde 15'lerden yüzde 5'e düşürüldüğünü belirterek, birçok alanda vergileri indirdiklerini anlattı. Bakan Şimşek, şöyle devam etti:


''Ama yeni vergi indirimleri için bizim mutlaka mali imkan oluşturmamız, ondan sonra adım atmamız lazım. Dolayısıyla bu açıklamaları bu çerçevede görmekte fayda var. Şu an itibariyle Maliyenin üzerinde çalıştığı tek husus var. Cep telefonlarında değil, makine iletişimini veri iletişimini sağlayan sim kartları üzerindeki vergiyi farklılaştırma veya vergiyi kaldırma konusunda bir çalışma yapıyoruz.''


Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, cep telefonlarındaki özel iletişim vergisinin kaldırılmasının gündemde olduğunu açıklamıştı.




AA