Köfte pazarının Türkiye’deki büyüklüğü 100 milyon lirayı bulmuş durumda. Anılan pazarın oluşmasının gerisinde ise “Sultanahmet Köftecisi” markasının rolü büyük…

Ünlü marka bir süre önce davalık olmuştu. Davayı açan taraf “Tarihi Sultanahmet Köftecisi” ismi ile faaliyet gösteren Elit Gıda Yemek ve İnsan Kaynakları Ticaret Limited Şti. oldu. Davalı tarafta ise Sultanahmet Köftecisi ismi ile 200 kadar şubesi bulunan Sultanahmet Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi yer alıyor.

İstanbul 2. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, geçtiğimiz günlerde verdiği kararda ‘Sultanahmet Köftecisi'nin sahibinin Elit Gıda olduğuna karar verdi. Mahkeme, anılan ismimin tabela veya benzeri materyallerde kullanılmasını yasakladı. Davalı şirket ayrıca maddi-manevi tazminat ödenmesine de karar verdi.

GEREKİRSE POLİS ZORU İLE İNDİRİLİR

Mahkemenin kararında sonra, gündeme, çoğu franchise olan 200 şubenin durumunun ne olacağı sorusu geldi. Elit Gıda’nın avukatı Yağmur Kutlucan, davalı şirkete ihtarnameleri göndermeye başladıklarını belirtti. Kutlucan, taleplerinin, söz konusu şubelerde kullanılan tabelaların indirilmesi olduğunu kaydetti. Kutlucan, ihtarnamelerin gereğinin yapılmaması halindeki soruyu ise “Bu durumda yeni bir dava açılır. Alınan kararla, gerektiğinde polis marifeti ile tabelalar indirilir. Bu konuda müvekkil kesin kararlı” dedi.

'KARAR KESİNLEŞMEDEN TABELA İNMEZ'
İhtarnamelerin gönderildiği davalı konumundaki Sultanahmet Gıda’nın avukatı ise Hürriyet.com.tr’nin sorusu üzerine özetle şunları söyledi: “Mahkemenin gerekçeli kararı dahi henüz elimize ulaşmış değil. Bu karar kesinleşmiş değil. Kararın kesinleşmesi Yargıtay’ın vereceği hüküm ile olur. Daha kesinleşmemiş bir kararı icraya koymam mümkün değil. Gönderilen tebligatların hiçbir hükmü yok. Bu konuda yeni bir dava açılması da söz konusu değil. Söz gelimi, bu ihtarnameler sonrası tabelalar indirildi. Peki, Yargıtay aksi bir yönde karar verirse müvekkilin oluşan zararı nasıl giderilecek. Bir başka ifade ile, mahkemenin kararı kesinleşmeden polis zoru ile veya başka türlü tabelaların indirilmesi söz konuşu değil.”

Sultanahmet Köftecisinde tabela kavgası
Sultanahmet Köftecisi ismi ile tamamına yakını AVM'lerde 200 kadar şube bulunuyor.

MARKAYI BAŞKA FİRMADAN ALDIK
Sultanahmet Gıda'nın avukatı söz konusu markayı, habersiz bir biçimde alıp kullanmadıklarını belirterek, "Müvekkil firma bu markayı 2009 yılında Edaş Endüstriyel Tasarım ve Danışmanlık Limited Şirketi'nden alıyor. Bu marka o tarihte, markanın sahibi olduğunu belirtilen taraf adına tescilli değil" dedi.

ÜÇ YIL ÖNCE TESCİLLENDİ
Türk Patent Enstitüsü kayıtlarına göre Elit Gıda, 'Sultanahmet Köftecisi' için Haziran 2010'da tscil başvurusunda bulundu. 4 Ocak 2013'te ise marka Elit Gıda adına tescil edildi.