Canlı yayında Bloomberg HT'nin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önceliğin istikrarı korumak olduğunu belirtti.

"Bütçe harcamalarını kontrol altında tuttuk, Ocak'ta 1 milyar TL fazla verdik" diyen Şimşek, bu yıl kamu açığının yüzde 2.1'e düşürülmesini hedeflediklerini açıkladı.

"MECLİS İÇ TÜZÜĞÜ TORBA YASALARI GEREKLİ KILIYOR"

Bakan Şimşek, Torba Yasa'yla yürürlüğe giren yeniden yapılandırmadan gelecek miktarın henüz bilinmediğini belirterek, 2011 yılında bütçe hedeflerinin yakalanacağını savundu.

Siyasi istikrar unsurunun önemine dikkat çeken Şimşek, "siyasi istikrar son 9 yıllık ekonmik başarının en önemli unsurudur. Yaptıklarımız kadar hayallerimiz de çok güçlü" dedi.

VİDEO İÇİN TIKLAYIN

Şimşek, Türkiye'nin 1991'de sosyal güvenlik sistemindeki tercihleriyle 1 trilyon dolar zarar ettiğini söyleyerek, torba yasayı meclis iç tüzüğüne ilişkin eleştirilerle şöyle açıkladı:

"Meclis iç tüzüğü, çalışma hızımızı yavaşlatıyor ve bu tüzük torba yasaları zorunlu hâle getiriyor. Torba yasa konusunda yanlış anlaşılmalar var. Görev zararlarına ilişkin torba yasada bir zayıflama söz konusu değil."



Hiçbir şekilde reformlardan geri dönüşün söz konusu olmadığının altını çizen Maliye Bakanı, görev zararları ve bütçe disiplininde geçmişe dönüş olmadığını, ödenmesi gereken vergiden de vazgeçilmediğini vurguladı ve "sadece çiftçilerin vergi borçlarındaki faizi sildik" dedi.

Bakan Şimşek şunları da söyledi:

"Torba Tasarısı ülkemizin her kesimini ilgilendiren bir tasarı. Vatandaşlarımız zaman zaman vergileri, sosyal güvenlik primlerini ödemekte zorlanabiliyorlar. Biz onlara kolaylık getiriyoruz. Cumhuriyet tarihinde her iki yılda bir af çıkıyor. Bu tasarının çok önemli bir farkı var. Bilinen anlamda bir affı içermiyor. Mesela 100 liralık bir vergi alacağımız var, faizinden vazgeçiyoruz, alacağımızın aslında enflasyonla düzenleme yapıyoruz. Mesela 100 liralık vergi kaçırıldığını görüyoruz. Vergi kaçırmayı engellemek için "O yüz lirayı ver" diyoruz. Gecikme faizini uyguluyoruz. 100 lira almak gerekiyorken, mükellef kaçırırken 500 liralık faturayla karşılaşıyor. Vermen gerekeni vereceksin, o verginin bugünkü değeri üzerinden vereceksin. Enflasyonla vergi değer kaybetmişse, enflasyonla düzenleme yapıyoruz. Hemen hemen bütün mükellefler bu kapsamda. Doğuştan itibaren 18 yaşından itibaren sağlık hizmetini bedava alabilirsiniz dedik. Bu kapsam genişliyor. Belediyelerimizin bazıları istihdam bürosu olmuş. Bizden aldıkları paraları maaşa yetiştiremiyor. Belediyelerimizi istihdam bürosu olmaktan çıkaralım dedik. İhtiyaç fazlası çalışanları kamuya alıyoruz.

VİDEO İÇİN TIKLAYIN

Gençlerimize ve kadınlarımızın istihdamına yönelik bir sistem getirmiştik. Onlara daha fazla istihdam için önemli düzenlemeleri güçlendiriyoruz. Teşvikleri aynı anda kullanmasını sağlıyoruz. İşverene imkânlar veriyoruz ki istihdam artsın. Avrupa'da hâlâ yüzde 10 işsizlik var. Türkiye hızlı biçimde istihdamını artırıyor."



"Biz iktidarda olduğumuz sürede Türkiye'nin notu 4 kademe birden artmıştır" diyen Bakan Şimşek şöyle devam etti: "Bakın 4 kademe. Krize rağmen biz bunu başardık. Notumuzun daha da artacağına inanıyorum"


Habertürk