Tüketici Hukuku Enstitüsü Genel Başkanı Avukat Hakan Tokbaş,  2013 yılına girilmesiyle Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 25. maddesinde geçen idari para cezalarının yüzde 7,8 oranında yükseldiğini söyledi.

Buna göre, sözleşmelerinde haksız şartlar bulunan bir şirkete, firmaya her sözleşme başına verilen cezanın 144 liraya çıktığını dile getiren Tokbaş, defolu mal olduğu belirtilmeyen ürün satana, 12 punto ve koyu harflerle düzenlenmeyen sözleşme başına, taksitli satış devre tatil ve paket turlarda kanuna aykırı sözleşme veya işlem başına, kapıdan satışlar ve mesafeli satışlarda kanuna aykırılıklarda, tüketici kredisi, kredi kartları ve konut kredilerinde kanuna aykırı sözleşme ve işlem başına, abonelik sözleşmeleri hükümlerine aykırı durumlarda, fiyat etiketi konulmayan, garanti belgesi ve kullanma kılavuzu ile satış sonrası hizmetleri gereği gibi verilmeyen her mal başına kesilen idari para cezalarının da 291 lira olduğunu kaydetti.

CAYMA HAKKINA AYKIRI DAVRANANA 731 LİRA
Kampanyalı satışlarda kanuna aykırı olan her sözleşme ve kapıdan satışlarda cayma hakkına aykırı her işlem başına uygulanan ceza miktarının da zamla 731 liraya ulaştığını belirten Tokbaş, denetim yapan görevlilere doğru bilgi ve belge verilmeyen her işlem başına da aynı oranda ceza yazılacağını bildirdi.

Tokbaş, tüketicinin eğitilmesi için gerekli programı yapmayan radyo ve televizyon kuruluşlarına, yerel düzeyde ise bin 463, ülke düzeyinde yayın yapıyorsa 14 bin 651 lira ceza kesileceğini anlattı.

Standartlara ve teknik düzenlemelere aykırı üretilen her mal ve hizmet başına 7 bin 325 lira ceza verileceğini vurgulayan Tokbaş, şöyle devam etti:

"Zararlı ve tehlikeli mal ve hizmetlerde, görülecek ve okunacak şekilde bilgi verilmeyen ve uyarı yapılmayan her mal ve hizmet ile işlem başına üretici ve ithalatçılar için 2 bin 928, satıcı ve sağlayıcı için de 584 lira ceza kesilecek. Süreli yayınlarda kültürel ürünler dışında mal ve hizmet dağıtımı yapan ve kültürel ürün dağıtımında taahhüdünü 30 gün içinde yerine getirmeyen süreli yayın kuruluşuna 14 bin 651, bakanlığın durdurmasını istemesine rağmen kampanyanın durdurulmadığı her sayı-gün başına 293 bin 55 lira ceza uygulanacak."

CEZA 117 BİN 220 LİRA OLDU
Tokbaş, aldatıcı ticari reklam ve ilanlar yerel düzeyde yapılırsa 8 bin 788 lira, ülke genelinde olursa 87 bin 915 lira ceza kesileceğini söyledi.

Gıda ürünü olmamasına rağmen gıda ürünü gibi algı yaratacak şekilde mal üretenlere verilecek cezasının da 117 bin 220 liraya çıktığını vurgulayan Tokbaş, şunları kaydetti:

"Görüldüğü gibi, tam ve etkili bir denetim sisteminin oluşturulması halinde bazı hususlarda oldukça caydırıcı bir idari para cezası tablosu mevcuttur. Mesela, yüz binlerce kişi ile sözleşme kuran telekomünikasyon (GSM) ve enerji şirketleri veya bankaların sözleşmelerinde çeşitli haksız şartların mevcut olduğu herkes tarafından biliniyor iken, yeterli denetimin yapılmaması neticesinde haksız uygulamalarına devam etmelerine göz yumulmaktadır. Halbuki 100 bin abonesi olan bir şirketin haksız şartları olan her sözleşmesi başına kesilecek olsa, sözleşme başına 144 liradan, 100 bin sözleşme için toplam 14 milyon 400 bin lira ceza kesilmesi hukuka uygun olacak ve bu caydırıcı ceza sebebiyle geniş kitleleri etkileyen ölçüdeki haksız şartların önüne geçilmiş olacaktır."



AA