Kıbrıs Rum Kesimi’nin Akdeniz’deki petrol ve gaz arama çalışmalarının, faturası ağır oldu. Doğu Akdeniz’de Rum Kesimi’nin petrol ve gaz arama çalışmaları üzerine Türk sismik gemisi Piri Reis’in donanma eşliğinde denize açılması Akdeniz’de gerginliği üst seviyeye çıkardı. Yunan, Arap, Rus milyarderlerin de Akdeniz’de artan gerginlik üzerine, Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki off-shore bankalardaki hesaplarını boşaltmaya başladığı bildirildi. Rum bankaların, Rum yönetimine gerginliğin sona erdirilmesi için baskı yaptığı öğrenildi.

Türkiye, Akdeniz’de petrol ve gaz arama çalışması başlatan Güney Kıbrıs’ın ekonomik gelişmelerini yakın takibe aldı. Ekonomi bürokratları ve güvenlik güçlerinden elde edilen bilgiye göre, son dönemde Akdeniz’de yaşanan gerginlik, denetim ve vergilendirmenin asgari düzeyde tutulduğu off-shore hesaplardaki parayı korkuttu. Yunanlılardan 8 milyar Euro Kıbrıs’taki bankalardan, Avrupa ülkelerine yoğun bir para transferi yapılmaya başladı.
Parasını kaçıran yatırımcıların başında ise Yunanlılar’ın geldiği belirtildi. Yunanistan’da paralarına el konulmasından korkan iş adamları mevduatlarının büyük kısmını 2010 yılında Kıbrıs’taki bankalara kaydırmıştı. Bu kapsamda Yunanistan’dan yaklaşık 8 milyar Euro’luk bir mevduatın Güney Kıbrıs’a gönderildiği tahmin ediliyor. Şimdi bu paranın ülkeyi terk ettiği belirtiliyor.

KARA PARA İÇİN GÜNEY KIBRIS BANKALARI CENNET

Terör örgütü PKK’nın para transferlerinde merkez oldular Yapılan istihbarat çalışmalarında Güney Kıbrıs’taki off-shore bankalarda, denetimlerin az olması nedeniyle, yasadışı yollardan elde edilen gelirlerin saklanmasını da sağlıyor.

Yunanlı işadamlarının dışında, bazı Arap işadamları ile Rus işadamları da, gelirlerinin saklanmasında Güney Kıbrıs’ı tercih ediyor. Ayrıca, Türk güvenlik birimlerince, bölücü terör örgütü PKK’nın, gelirlerinin transferinde de Güney Kıbrıs’taki bankaları kullandığının tespit edildiği belirtildi. Bu kapsamda terör örgütünün finans kaynaklarına ilişkin yapılan araştırmalarda, Güney Kıbrıs’ın, PKK’nın para transferlerinde merkez rolü oynadığı tespit edilmişti. Yetkililer, gerginliğin sürmesi halinde, Güney Kıbrıs’taki bankalardan para kaçışının hızlanacağını belirterek, bu durumun ülkeye ağır darbe vuracağını kaydettiler.



Milliyet