Hatay'ın Cilvegözü Sınır Kapısından Suriye'ye geçen araçlar ucuz benzinden yararlanamıyor. Suriye Türkiye'den geçen taksilere 20 litre, termokinli tırlara 600 litre, kasalı araçlara ise 400 litre sınırlaması getirdi. Suriyeli sınır görevlileri limiti aşan araçlarda ölçüm yaparak her litreye 18 dolar ceza yazıyor.

"SURİYELİLER CEZA KESMEK İÇİN FAZLA ÖLÇÜM YAPIYORLAR"

Hatay-Suriye arasında Cilvegözü Sınır Kapısını kullanarak taşımacılık yapan Hüseyin Saçar, Suriyeden akaryakıt alanların bilinçli olarak temiz akaryakıt almadığını söyledi. Kaçak akaryakıtın araçlara zarar vermesine rağmen Türkiye'de artan akaryakıt fiyatlarına bağlı olarak araca zarar vereceğini bile bile alanların sayısının çok olduğunu kaydeden Saçar, "Denetimler arttı. Sınır kapılarında sürekli ölçümler yapılıyor. Verilen limitin üzerinde deposuna akaryakıtını koyana ceza kesiliyor. Türkiye'de akaryakıt pahalı ancak verilen cezalarda çok yüksek." diye konuştu. Özellikle son 3 gündür gerek taksilere gerekse tırlara büyük cezalar kesildiğini söyleyen Abdurrahman Zaimoğlu ise, "Dün daha 3 araca araç başına 12 bin 500 dolar ceza kestiler." dedi.

Suriyelilerin özellikle ceza kesmek için fazla çıkardıklarını kaydeden Ahmet Aytek ise, "Bilerek fazla ölçüm yapıyorlar. Sırf ceza kesmek için. Bizlere tanınan hakları biliyoruz. Termokinli araçlarda 600 litre kasalı araçlarda ise 400 litre hakkımız var. Ancak biz bu hakka uysak da yine 10 -15 litre hep fazladan çıkarıyorlar. Her litre için 18 dolar ceza veriyoruz bu nedenle." şeklinde konuştu.

CİLVEGÖZÜ SINIRINDA ARAÇ KUYRUĞU 6 KİLOMETREYİ BULDU

Dün Cilvegözü Sınır Kapısında sistemin çökmesi sonucu oluşan araç kuyruğu bugün de uzayıp gitti. Dün öğle saatlerinde sıraya giren şoförlerin çoğu halen sınır kapısında geçişi bekliyor. Uzayıp giden tır kuyruğuna Suriye'nin ısrarla sürdürdüğü konvoy uygulamasının neden olduğunu aktaran Hüseyin Saçar, "400-500 araç olmadan Suriye'den çıkışa izin vermiyorlar. Öylesine bekletiliyoruz. Bekletmelerinin bir nedeni yok. Yükümüz yaş sebze meyve. Şirketlerin zararı büyük. Bir de her iki tarafta sistem çökmeleri yaşanınca bekleme süremiz uzayıp gidiyor." dedi.

Şoförlerden Ahmet Şanverdi ise uzayıp giden bekleme sürelerinde yorulan araç sürücülerinin konvoy uygulaması nedeniyle 300-400 aracın bir anda trafiğe çıktığı Suriye'de büyük kazalar yaptıklarını söyledi. Türkiye'deki diğer sınır kapılarında termokinli araçların sıraya diğer araçlardan ayrı girdiğini ancak sadece Cilvegözü Sınır Kapısında bu tür ayrıma gidilmediğini ifade eden Yılmaz Bük, "Termokinli araç demek gıda taşıyan araç demektir. Bozulma riski yüksek araçlarız biz. Bekleme süremiz uzadıkça masrafımızda bir o kadar artıyor. Termokinli araçlarda 24 saate varan beklemelerde 80-90 litre fazladan akaryakıt harcıyoruz." şeklinde konuştu.




(CİHAN)