Hükümet, yurtdışında yaşayan vatandaşların 10 bin euro olan dövizle askerlik bedelini, 6 bin euroya düşürdü. Son 1.5 yıl içerisinde bedelli askerlik başvurusu yapan ve 10 bin euro üzerinden parasını ödeyen vatandaşlar, meclisin kapısını çaldı. Ödedikleri 4 bin euroluk farkın geri ödenmesini talep etti. Meclis Dilekçe Komisyonu önümüzdeki günlerde toplanarak talebi görüşecek ve karara bağlayacak.
 
HÂLÂ BORÇ ÖDÜYOR
 
TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvuran Ali Tekeli, oğlu Muzaffer Emek Tekeli’nin İspanya’da ikamet ettiğini ve 17 Ağustos 2012’de 10 bin euro peşin ödeyerek askerlik hizmetini yerine getirdiğini kaydetti. Peşin ödeme yaptığı için aynı dönemde 10 bin euro ödeme taahhüdü ile dövizle askerlik başvurusunda bulunanlara göre 4 bin euro fazla ödeme yaptığını öne sürdü.
 
Oğlunun bu parayı ödemek için borçlandığını ve halen borçlarını ödemeye çalıştığını anlatan Tekeli, Başbakanlık İletişim Merkezi ve Milli Savunma Bakanlığı’ndan olumsuz yanıt aldığını kaydetti. Tekeli, meclisten oğlunun ve aynı durumda olan diğer vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesini talep etti.
 
Tekeli, 30 Kasım 2011 ile 20 Temmuz 2013 tarihleri arasında 10 bin euro ödeyerek askerlik yapanların durumunun Bakanlar Kurulu gündemine alınmasını istedi. Ayrıca fazla ödemelerin iadesi için yasal düzenleme talep etti.
 
Bakanlık: Mevzuatta iade yok
 
Milli Savunma Bakanlığı ise Tekeli’nin başvurusuna olumsuz yanıt verdi. Bakanlığın cevabında şu ifadeler kullanıldı: “10 bin euro üzerinden dövizle askerlik başvurusu yaptıktan sonra ödemelerini tamamladıkları için askerlik yükümlülükleri sona ermiş olanlarla, yükümlülükleri henüz sona ermemiş olanlardan 6 bin euronun üzerinde ödeme yapanlara fazladan ödedikleri tutarın iade edilmesine ilişkin herhangi bir mevzuat hükmü bulunmadığından, bu durumdakilere geri ödeme yapılamamaktadır.”
 

 ÇETİN ÇİFTÇİ – BUGÜN GAZETESİ