Hükümetin birbiri ardına getirdiği vergi afları fırsatçı vergi mükelleflerinin işine yaradı. Torba tasarının Meclis’e gelmesiyle birlikte borçlu mükellefler ödemeyi adeta dondurdu, bir ay içinde devletin ceza tahsilatında keskin düşüş yaşandı.

Bütçe sonuçları ortada

Maliye Bakanlığı’nın yayınladığı 2014 yılı bütçe gerçekleşme verileri, vergi affının gündeme gelmesiyle birlikte devletin vergi tasilatının bıçak gibi kesildiğini ortaya koydu. Maliye verilerine göre vergi affının kesinlikle yapılmayacağının bizzat hükümet yetkilileri tarafından ifade edildiği martta 337 milyon lira, nisanda da 381 milyon lira vergi cezası tahsilatı yapıldı.

241 milyon liraya indi

 Buna karşılık vergi affının kamuoyuna açıklandığı mayıs ayında vergi ceza tahsilatı bir anda 241 milyon liraya düştü. Bu düşüşün haziranda daha da hızlandığı tahmin ediliyor.  Af nedeniyle vergi cezalarının tahsilatındaki keskin düşüş verilerin yıllık karşılaştırmasına da aynı şekilde yansıdı. Verilere göre Maliye, mayıs ayları itibariyle 2011'de 404 milyon lira, 2012'de 329 milyon lira ve 2013'te de 315 milyon lira vergi cezası tahsilatı gerçekleştirdi.

 Buna karşılık affın gündeme geldiği geçen mayıs ayı tahsilatı geride kalan 3 yılın altında kaldı, 241 milyon liraya geriledi. Vergi cezalarının yanı sıra “diğer vergi cezaları” başlığıyla izlenen gelirler de nisan ayına göre yarı yarıya azalarak 56,7 milyon liraya geriledi.

Trafik cezalarını da vurdu

Trafik cezalarının da af kapsamına alınması, bu alandaki tahsilatı olumsuz etkiledi. Geçtiğimiz mayıs ayında 8 milyon lira, nisanda da 5 milyon lira  trafik idari para cezası tahsilatı yapan Maliye’ye, torbanın gündeme geldiği mayısta sadece 2,3 milyon lira düzeyinde ceza ödemesi yapıldı.

Ödenmeyen para 70,6 milyar lira

 Maliye Bakanlığı’nın birikmiş vergi alacağı bir ay içerisinde yaklaşık 1 milyar lira artarak mayıs sonu itibariyle 70 milyar 624 milyon liraya ulaştı. Verginin dışında SGK’nın da prim ve benzer alacağı 85 milyar lirayı aştı.

Yeniden yapılandırmayla birlikte bu alacaklar üzerindeki faizler silinecek, kalan anapara enflasyon hesabıyla yeniden yapılandırılacak. Halen Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden torba tasarıya Emlak Vergisi’nin ardından yeni yeni af maddelerinin eklenmesi bekleniyor. 


ERDOĞAN SÜZER - BUGÜN GAZETESİ