Türkiye Otel, Lokanta, Dinlenme Yerleri İşçileri Sendikası (TOLEYİS) Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Cemail Bakındı, torba yasa ile çıkartılan vergi kanunu yine Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olarak çıkarıldığını kaydetti.

Türkiye Otel, Lokanta, Dinlenme Yerleri İşçileri Sendikası Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Cemail Bakındı yaptığı açıklamada, çalışanlardan kesilen vergilerle ilgili olarak Gelir Vergisi Yasası'nın 8 Ocak'ta eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiği anımsatarak, "Ancak, torba yasa ile çıkartılan vergi kanunu yine Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olarak çıkarılmıştır. Çünkü, Anayasa Mahkemesi yüzde 12-20-27-35'lik dilimlerden oluşan vergi dilimlerinden yüzde 35 olanını iptal etmiştir. Oysa ki yeni yasada yine dilimler değişmemiş sadece oranlar değişmiştir. Yüzde 35'e esas olan 50 bin TL'lik miktar 76 bin 200 TL olarak değiştirilerek düzenleme yapılmıştır" dedi.

Kurumlar vergisinin yüzde 20 olduğu, borsada vergilerin sıfırlandığı, işverenlerin her türlü giderinin vergiden düştüğü bir sistemde çalışanlardan adil olmayan ve hiçbir eşitlik kuralına uymayan vergi kesintisi yapılmasının haksızlık olduğunu kaydeden Bakındı, vergi dilimlerinde yapılan 100 TL'lik muafiyetin ise tam bir trajedi olduğunu ifade etti.

-VERGİ VE SSK PRİMİ SİSTEMİ KAYITDIŞILIĞI KÖRÜKLEDİ-

Bu vergi ve SSK primi sistemiyle kayıtdışılığın bugüne kadar hep körüklendiğini vurgulayan Bakındı, şöyle devam etti:

"Sistem herkesten ödeyebileceği vergi ve primlerin tahsilini öngörmeli ve kayıtdışı ekonomiyi kontrol edebilecek şekilde olmalıdır. Doğru olan gelire göre asgari ücretten yüzde 5 olarak başlamak ve yüzde 10-15-20 olarak artırmak şeklinde olmalıdır. Çünkü, Türkiye'de kurumlar vergisi yüzde 20'dir. Üstelik tüm yatırım, yenileme ve vergi istisnalarına rağmen."(ANKA)