Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yargıda sağlanacak iyileşmelerin işadamlarının önünü açacağını, Türkiye'ye gelecek yatırımları hızlandıracağını söyledi. Babacan, bu sebeple Türkiye'deki 'dış dengesizlikleri' azaltmak için 'yatırım ortamını iyileştirme' adı altında tedbirler belirlediklerini, bu konuda Adalet Bakanlığı'nı da müdahil olarak aldıklarını açıkladı. "Yargıdaki iyileşme yatırım için son derece önemli." diyen Babacan, işadamlarının anayasal düzenlemeler sebebiyle sıkıntı yaşadığından haberdar olduklarını ifade etti.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) 2011 yılındaki son yönetim kurulu toplantısına katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2011 ve 2012 değerlendirme ve öngörülerinde bulundu. Türkiye'de 2009 ilk yarısında 21 milyon olan istihdamın şu an 24,5 milyona çıktığını vurgulayan Babacan, krizin devam ettiği sürede gelişmiş ülkelerin genellikle istihdam kaybı yaşadığına dikkat çekti. Babacan işsizlik oranını 2008-2011 arasında en hızlı düşüren 4. ülkenin Türkiye olduğunu kaydetti.

Babacan, Türkiye'de gelir dağılımında da düzelmeler yaşandığına dikkat çekti. 2002 yılında Türkiye nüfusunun en yüksek gelirine sahip yüzde 10'luk dilimi ile en düşük gelirine sahip yüzde 10'luk dilimi arasında 18 kat gelir farkı bulunduğunu, rakamın 2010 yılı sonunda 11,7 katına gerilediğini vurguladı. En düşük gelirli yüzde 10'luk kesimin aynı sürede yüzde 58 oranında gelirini artırdığını vurgulayan Babacan, bu artışın en zengin gelire sahip yüzde 10'luk kesimde ise yüzde 7,5 olarak gerçekleştiğini ifade etti. Enflasyonun Kasım 2011 itibarıyla yüzde 9,48 seviyesinde olduğunu aktaran Bakan Ali Babacan, bunda döviz kuru, tekstil ve hazır giyim sektörlerindeki ek vergi, sigaraya getirilen yüzde 20 zam ve sera alanlarında yaşanan sel sebebiyle fiyatı artan bazı gıda ürünlerinin etkisi bulunduğunu, artışta para politikasının etkisi bulunmadığını vurguladı. Bu sebeple gelecek iki yıl içinde oranı yüzde 5'e çekeceklerini ifade etti. Babacan, tasarruf oranının yüzde 12'ye düştüğünü, bunun tarihi en düşük seviye olduğunu belirterek, "Baktığımızda şu anda maalesef hane halkımızın yüzde 45'i aylık gelirinden daha fazla harcıyor." ifadesini kullandı. Başbakan Yardımcısı Babacan, 2012 yılının birçok belirsizliği beraberinde getireceğini söyledi. Babacan, Türkiye'nin yüzde 4 olarak belirlediği büyüme hedefinin Avrupa'da yaşanacak sıkıntılar sebebiyle aşağı çekilebileceğini kaydetti.

TUSKON, TÜRKİYE'NİN AB RİSKİNİ AZALTIYOR

İhracatın yüzde 45'inin Avrupa'ya gerçekleştirildiğini belirten Babacan, "Bu anlamda ihracat pazarlarının çeşitlendirilmesi önemli. Burada TUSKON çok çok faal durumda. Yeni pazarlar konusunda TUSKON'un faaliyetleri son derece önemli." dedi. Birçok Afrika ülkesinde TUSKON sayesinde Türk işadamlarının iş yaptığına işaret eden Babacan, bu pazarların muhtemel risklere karşı daha da çeşitlendirilmesi gerektiğini ifade etti.




Zaman