Yargıtay'ın radar cezası hakkındaki kararı emsal oldu. Adana'daki olayda trafik ekipleri yol kenarında gizli radar uygulaması yaptı. Bu sırada yoldan geçen bir sürücü uyarı levhası olmadığı için radara yakalandı. Trafik ekipleri hız limitini aşan sürücüye 343 lira ceza kesti

RADARIN PEŞİNE DÜŞTÜ

Plakasına yazılan 343 lirayı görünce şaşıran sürücü hukuki süreç başlattı. Radar uygulamasının hangi güzergahta yapıldığını öğrenen sürücü hız limitini aştığı yolda radar uyarısının bulunmadığını fark etti. Avukatı Umut Metin ile kesilen cezaya itiraz eden sürücünün dosyası Yargıtay'a kadar gitti.

 YARGITAY: KABUL EDİLEMEZ

Yargıtay 7. Ceza dairesi, Alaşehir Sulh Ceza Mahkemesi'nce verilen cezanın iptaline yönelik kararı onadı. Yüksek mahkeme bu kararı 'Devlet vatandaşına tuzak kuramaz' sözleriyle yorumladı.

Gerekçeli kararını hazırlayan Yargıtay şu ifadelere yer verdi: 'Kişilerin mal ve can güvenliğini sağlamak amacıyla yapılması gereken trafik denetimlerini yol kullanıcılarına ceza vermek amacıyla bilgilendirme yapmadan kural ihlali yapmasını beklemek trafik kurallarının konuluş amacına uygun olmadığı gibi araç sürücülerine tuzak kurulması anlamına gelecektir ki bu durum, çağdaş hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmaz ve kabul edilemez.'

TERSTEN KAYIT YAPAMAZ

Yargıtay'ın emsal nitelikteki kararını yorumlayan Avukat Umut Metin, "Bu şekilde bir nevi trafik polislerinin tuzak kurar gibi araçları ters döndürerek yol kenarında beklemeleri, hiçbir hız sınırlamasının uyarı levhaları ile belirtilmediği yerlerde bir anda çeviri yaparak sürücülere hız limiti aşımı nedeniyle ceza tesis etmeleri hukuk devletine yakışır bir yöntem olmadığının da altını çizmiştir" ifadelerini kullandı. Metin ayrıca karar sonrasında birçok sürücünün kesilen cezalara itiraz etmesi gerektiğini belirtti.