TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Tokat Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanlığı tarafından düzenlenen vergi ödül törenine katılmak üzere, kente geldi. 26 Haziran Atatürk Kültür Sarayında yaklaşık 1 saat gecikmeli başlayan programın açılış konuşmasını yapan TTSO Başkanı Ahmet Arat, havaalanı ile ulaşım sorununu gündeme getirdi. Başkan Arat'ın konuşmasının ardından kürsüye gelen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, yaklaşık 1.5 saat süren konuşmasında, iş adamlarına geniş bir yelpaze çizerek büyümenin yolunun birliktelik ve ortaklıktan geçtiğini kaydetti. Bir ülkenin gelişebilmesinin yolunun o ülkedeki girişimci sayısında bağlı olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de 74 milyon nüfus, 1 milyon 386 bin girişimci olduğuna dikkat çekti. Genç ve kadın girişimci sayısının artırılmasının önemine değinen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Hz. Muhammed'in (S.A.V) eşini örnek göstererek, "Peygamber efendimizin eşi Mekke'nin en büyük tüccarlarındandı. Peygamberimizin eşini rol model alın. Kadınlarımız tabi ki iyi birer eş olacaklar ama şu masayı kaldıracaksak herkes etrafından tutacak" dedi.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ayrıca kız ve erkek çocuklar arasında ayrımcılık yapılmamasını isteyerek, "Arkanızda haksız ve adaletsiz bir düzen bırakmayın. Haksızlık ve adaletsizlik üzerine kurulan düzenler mutlaka yıkılmaya mahkumdur. Haksızlık yaparsanız, bıraktığınız servet yıkılır. Öbür tarafta rahat uyumak ve sınıfı geçmek istiyorsan, bırakacağın mirası hak ve adaletle pay etmelisin" diye konuştu.

İşsizliğin altındaki temel etkenin mesleksizlik olduğunu ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, meslek liselerinin imam hatip liselerine kurban edildiğini ileri sürerek, "Bütün dünyada meslek liselerinde eğitim oranı yüzde 60-70, bizde yüzde 35. Kendilerini ikinci sınıf vatandaş gibi görüyorlar. Önleri kapalı çocukların. Akıllı, zeki çocuk işi öğrenmiş, üniversiteye girecek, 'yok sen gidemezsin, meslek lisesi mezunusun'; ya sana ne kardeşim, adam akıllı. İnsanı gelişmeye yatkın olarak meydana getirmiş.

Önündeki hedefi kapatınca işi öğrenmiyor. Bu anlamda TOBB olarak Beceri'10 meslek edindirme ve istihdam projesini başlattık. Beceri'10 projesiyle işverenlerin maliyetlerini yüzde 20 düşürme imkanına kavuşurken, işsizlere iş imkanı sağlandı" dedi.

"YENİ BİR ANAYASA TÜRKİYE'Yİ 2023 HEDEFLERİNE GÖTÜRECEK"
2023 hedefine ulaşabilmek için devletin tüm kurum ve kuruluşlarının yeniden yapılandırılması gerektiğini savunan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bunun başlangıcının da anayasa değişikliği olduğuna işaret ederek, "Bütün siyasi partiler yeni anayasa noktasına mutabakatı var. 'Ben yaptım oldu', bu işte olmaz. Anayasa işi hep beraber 72 milyonun ortaklık sözleşmesi aynı zamanda. Hepimizin ortaklık sözleşmesi. Onun için birlikte ve beraber hepimiz katkıyı yaparak önümüzdeki dönemde hızla seçilmiş olan parlamentonun gündemine alması gereken bu. Yeni bir anayasa, Türkiye'yi 2023 hedeflerine götürecek bir anayasa. Devamında siyasi partiler ve seçim kanunu. Demokrasinin tabana inmesini istiyorsak, siyasi partiler ve seçim kanunlarında değişikliğe gitmemiz lazım. Milleti ile vekili arasındaki bağı güçlendirmemiz lazım. Eğer milleti ile vekili arasındaki bağı güçlendiremezsek burada milletvekilini şikayet etme şansınız olmaz" diye konuştu.

Daha sonra Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek, CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün ile AK Parti Tokat Milletvekili Dilek Yüksel, konuşma yaptı. Ardından konuşma yapan Vali Şerif Yılmaz, 17. yüzyılda Osmanlı'nın bakır ve tekstilde 3'ncü ihracat merkezi olan Tokat'ın aradan geçen zaman içerisinde gerilediğini, kentin tekrar ayağa kalkması için alt yapının dışında müteşebbislerinde başarılı olması gerektiğini kaydetti.

Konuşmaların sonunda kentte 2008, 2009, 2010 yılı vergi rekortmenleri, 50 yıllık üyeler ile yatırım özel ödülleri sahiplerine verildi.


İHA