Gayrimenkulde aldığı kararlarla sektörün hızlanmasını sağlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, önemli bir sorunu daha çözüyor. Arsa üretiminden kentsel dönüşüme kadar birçok alanda hızlı çözümler üreten Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Yeni İmar Yasası'nda emsal konusunun netleşeceğini, ruhsat alımının kolaylaşacağını söyledi. Sektörde denetimlerin artacağını ve kademeli oto kontrol sistemi geleceğini de belirten Bayraktar, yasanın, mimarların eserlerindeki telif haklarıyla ilgili maddesi nedeniyle tepki alabileceklerini ama konuyla ilgili düzenleme getireceklerini söyledi.
 
En önemli madde yeşil alan
 
İmarda en önemli konulardan birinin de yeşil alan kamulaştırmaları olduğunu ifade eden Bakan Bayraktar, "Örneğin bir arazi yeşil alan yapıldı diyelim. 5 yıl içerisinde kamulaştırılmazsa imar verme mecburiyeti gelecek" dedi. Bayraktar "Adamın bir arazisi var. İmar istiyor ama 'senin arazin yeşil alan' diyorlar. O zaman kamulaştırma yapılması lazım. Ama kamulaştırma da yapılmıyor. Bu durum, böyle 30-40 yıl sürüp gidiyordu" diye konuştu. Bayraktar, Kanal İstanbul ihalesinin de 2 ay içinde belli olacağını söyledi.
 
Bakanlık Fikirtepe'ye el attı
 
Kentsel dönüşümün pilot bölgesi olan Fikirtepe'deki kaosa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı el attı. Yapılan açıklamada, 2 yıldır devam eden sorunlarla ilgili çözümün Bakanlar Kurulu gündemine geldiği belirtildi. Açıklamada "Bölge 6306 Sayılı Kanun kapsamında riskli alan ilan edilmesi durumunda; vergi ve kredi desteğinin önü açılacak" denildi.