SPK Başkanı Vedat Akgiray,  SPK'nın kuruluşunun 30. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen ''Finansal Piyasalarda Reform ve Düzenleme'' başlıklı konferansın açılışında yaptığı konuşmada, tarihsel olarak bütün ülkelerde olduğu gibi SPK Kanununun Türkiye'de uygulamaya alınmasının, bankacılık krizinin ardından, 1980'li yılların başında söz konusu olduğunu hatırlattı.


İMKB'nin bu konudaki ana altyapıyı oluşturduğunu belirten Akgiray, günümüzde her türlü takasın Takasbank tarafından yapıldığını, 2001'de Merkezi Kayıt Kuruluşunun, 2002 yılında da VOB'un kurulduğunu  anlattı.

Birçok gelişmiş ülkeye kısayla aslında 30 yılın kısa bir tarih olduğuna işaret eden Akgiray, ''Ancak hızlı bir büyüme tarihi oldu. Sanırım söz konusu tempo, bu yıl ve önümüzdeki yıllarda hızlanacak'' dedi.

Sermaye piyasalarındaki şeffaflık kuralına değinen Akgiray, şöyle konuştu:
''Son zamanlarda kurumsal yönetişim adına bazı değişiklikler yaptık. Bazı zorunlu kurallar var. Bazıları da 'ya uy, ya izah et' yaklaşımındaki kurallar... Mesela benim ülkemde iyi yönetişimin, kurumsal yönetişimin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bugün pek çok diğer ülkeyle kıyaslandığında piyasaları çok iyi gözetleyebiliyoruz. Alışveriş ve ticari aktiviteleri gerçek zamanlı ve anında izleyebiliyoruz.

Bazı zayıf noktalar, bazı eksiklikler de var. Ancak bunları hızla gidermeye çalışıyoruz. Biz global standartlarla uyum içindeyiz. Bugünlerde neler hazırlık aşamasında? Bu yıl ne yapacağız? Çok yeni bir Sermaye Piyasası Kanunu üzerinde şu anda çalışılıyor. Hükümetin ve parlamentonun yardımıyla, her şeyin planlandığı gibi gitmesi halinde Kanunun yılın ortalarında tam olarak yürürlüğe girmesini bekliyoruz. Diğer taraftan yılın ortasında yeni bir Türk Ticaret Kanunu yürürlüğe girmiş olacak. Bu yürürlüğe girmeden önce yeni SPK Kanunu geçmeli.''

Gazeteport