Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yeni Türk Ticaret Kanunu’nda (TTK) iş dünyasının itiraz ettiği bazı maddelerin yeniden düzenlendiğini ve bu konuda Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) mutabakat sağlandığını açıkladı. Yapılan son revizyona göre, hapis cezaları, çoğunlukla adli veya idari para cezasına dönüştürüldü. Anonim ve limited şirket ortaklarının, şirkete borçlanmalarına imkan sağlandı ve şirkete borçlanma cezai yaptırım kapsamından çıkarıldı. Türk Girişim ve İş dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) 35. Girişim ve İş Dünyası Konseyi’ne katılan Bakan Yazıcı, iş dünyasının eleştirileri doğrultusunda yeni TTK’da 55 maddede değişiklik yapıldığını belirterek “Kanun delik deşik olmuyor. Düzenlemede işlem denetçisi uygulamasını tamamen kaldırmaya karar verdik. Hiçbir kanun kutsal kitap değil. İnsanlar için yapılıyor. Sıkıntı varsa düzeltiriz” dedi. Yazıcı yeni TTK’da yapılacak bazı rötuşları şöyle paylaştı:



Hapis cezasına sınırlama

Cezai yaptırımlarda büyük oranda indirime gidildi. Bu doğrultuda hapis cezaları çoğunlukla adli veya idari para cezasına; adli para cezaları da yine çoğunlukla idari para cezasına dönüştürüldü.



Kasadan borçlanma serbest

Şirket ortaklarının, şirkete borçlanmalarına imkan sağlandı. Ayrıca şirkete borçlanma cezai yaptırım kapsamından çıkarıldı. Bunun dışında, limited şirket ortaklarına da anonim şirket ortaklarında olduğu gibi şirket kasasından kâr payı avansı alma hakkı tanındı.



Üniversite şartı kalktı

Yönetim kurulu üyelerinden en az birinin Türk vatandaşı olması şartı ile yönetimdeki üyelerin dörtte birinin yüksek öğrenim görmüş olma şartı kaldırıldı.



Bağımsız denetim büyüklere 

Denetime tabi olacak şirketleri; işletme büyüklükleri ve sektörler itibariyle belirleme yetkisi Bakanlar Kurulu’na verildi. İşlem denetçiliği de şirketler üzerindeki maliyetlerin azaltılması amacıyla kaldırıldı.



Küçüklere Sermaye kolaylığı

Kuruluşta, sermaye payı bedellerinin ödenmesinde anonim şirketlere tanınan, sermayenin dörtte birinin kuruluş anında, kalan kısmının 24 ayda ödenmesi imkanı, limited şirketler için de tanındı.



İnternetten ilan esnetildi

Finansal tabloların ilan zorunluluğu kaldırıldı. İnternet sitesinde yayımlanacak içerik, iş dünyasının kaygıları doğrultusunda düzenlenerek ‘şirketçe kanunen yapılması zorunlu olan ilanlar’ olarak düzenlendi.




Star