GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, büyük bölümü 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek yeni Türk Ticaret Kanunu’nda (TTK) 25-30 maddenin değişeceğini açıkladı. İstan-bul’da düzenlediği sohbet toplantısında yeni TTK’da yapılacak rötuşları anlatan Yazıcı “Konuyu pazartesi günkü Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında gözden geçireceğiz” dedi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı’nın verdiği bilgiye göre iş dünyasının eleştirileri doğrultusunda yapılacak rötuşlar sonrasında ortakların kasadan para alması, kamuyla bilgi paylaşımı zorunluluğu ve hapis cezaları yumuşatılacak.



Bakan Yazıcı, yeni yasadaki 51’inci maddede 21 ayrı fiille ilgili hapis düzenlemesi olduğunu belirterek bunlardan 17’sinin idari para cezasına çevrileceğini söyledi. Yazıcı, yapılacak yeni rötuşta aynı maddedeki 4 ayrı fiildeki hapis cezasınının ise korunacağını anlattı. Hapis cezasının korunacağı maddeler arasında ‘gerçeğe aykırı ticaret unvanı tescili’ olduğunu da anlatan Yazıcı “Kayıt ve evraklarda sahteciliğe hapis olması lazım. Buna kimsenin itirazı yok. Bu kalacak” dedi. Yazıcı, ortakların şirket kasasından para kullanamamasına ilişkin maddeyi gelen itirazlar üzerine değiştireceklerini de belirterek “Kâr payı avansına mahsuben para alacak. Ama limit getiriyoruz. Sanıyorum yüzde 20’yi geçmez. Bir de geri ödemede 3 ay gibi bir sınırlama olacak” diye konuştu. Yazıcı yine itirazlar doğrultusunda internet sitesinden hiçbir ticari sırrın yayınlanmayacağını da söyledi. Bakan Yazıcı “Yazar kasa fişinde patron ismi yazar mı?” diye eleştirilen 39. maddedeki yeni düzenlemede ise sadece genel müdür, ticaret unvanı ve vergi numarası gibi bilgilerin zorunluluk haline geleceğini söyledi. Yazıcı ayrıca, ticari defteri saklamayanlara da 300 günden az olmamak üzere para cezası öngören bir yaptırım düşündüklerini de belirtti. Yazıcı ayrıca anonim şirketlerin yönetim kurullarının 4’te birinin yüksek öğrenim mezunu olması zorunluluğunun da kaldırıldığını belirtti. Yazıcı yeni TTK’nın esnaf için ‘otoban’ görevi göreceğini anlatarak, yasanın uygulamaya girmesiyle birlikte internetten yönetim kurulu toplantısı yapılabileceğini, 1 kişi ile bile şirket kurulacağını da sözlerine ekledi.



İhracat yapana yeşil pasaportun ucu açık

Bakan Yazıcı, Başbakan  Erdoğan’ın işadamlarına yeşil pasaport verilmesi konusunda bir çalışma ve düzenleme yapılması için kendisine talimat verdiğini hatırlattı ve “Bu konudaki çalışmamızı hızlandıracağız. Şu aşamada herhangi bir ölçü yok. İhracatın büyüklüğü konusunda bir rakam belirlenmiş değil” dedi. Yazıcı yurt dışından getirilen ürünlerin kontrolü konusunda ise “Kime, nereden, ne kadar yurt dışından online sipariş geliyor bunu takip sistemiyle en ince ayrıntısına kadar biliyoruz. Şu an 23 milyar liralık yurt içi bir hacim var” dedi.



Star