Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği işbirliği ve Turkcell 'in teknolojik katkıları ile Hilton Oteli'nde düzenlenen ''Şirketlere Yönelik Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) Tanıtım ve Eğitim Toplantısı''nda konuşan Hisarcıklıoğlu, yeni TTK'nın yürürlük tarihi yaklaştıkça ilginin giderek arttığının altını çizerek, ''Biz bilgilendirme çalışmalarımıza nisan ayında başlamıştık. Deloitte ile Anadolu'nun 7 bölgesinde toplantı gerçekleştirdik. O toplantılara iş dünyasından katılım sınırlı oluyordu. Ama bugün katılım çok iyi. Dün akşam itibariyle 1,231 kişi bu toplantıya katılmak için başvuru yapmıştı'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, benzeri toplantıları 13 ilde daha yapacaklarını ifade ederek, iş dünyasına kanunu anlatacaklarını, onların görüş ve itirazlarını toparlayacaklarını kaydetti.

Bakanlık ile başlattıkları yeni toplantılar serisine Turkcell 'in de destek verdiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, 81 ilden bilgisayar başına geçenlerin, bu toplantıyı canlı izleyebileceklerini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, konuşmasına şu şekilde devam etti:

'' Yeni Türk Ticaret Kanunu Türkiye 'nin iktisadi tarihine altın harflerle yazılacak devrim niteliğinde bir kanundur. Ancak, bazı rötuşlara ihtiyaç var. 'TOBB yeni ticaret kanununu istemiyor' diyenlere şaşırıyorum. Bu kanuna emeği geçen, yasalaşma sürecinde çaba gösteren herkes çok iyi bilir ki bu kanuna en fazla destek veren kurum TOBB'dur. Yasalaşması için partiler arasında mekik dokuyan da benim. 10 yıla yakın bir süredir Meclis'te bekleyen kanunun yasalaşması için TÜSİAD, MÜSİAD ve TİSK ile birlikte Başbakanımızı, CHP ve MHP liderlerini ziyaret etmiştik. Yeni TTK'nın mutabakatla yasalaşması için ricacı olmuştuk. Bu ziyaretleri 29 Mart 2010'da yapmıştık. Yıl sonuna doğru da siyasi partilerin mutabakatıyla komisyon çalışmaları başladı ve Borçlar Kanunu ve Ticaret Kanunu yasalaştı. Mutabakat çağrımıza kulak veren, Sayın Başbakanımız başta olmak üzere tüm siyasi parti liderlerine ve emeği geçen Bakanlarımıza teşekkür ediyorum. Bizim çabalarımızın 1535 maddelik ticaret kanununun kısa sürede yasalaşması açısından son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Neden bu yasaya destek veriyoruz? Krizin ardından küresel ekonomi yeniden yapılanıyor. Yeni ortama uyum sağlayan ülkeler daha hızlı büyüyor, daha fazla zenginleşiyor. Yani ciddi bir fırsat var. Ama, bizde 1950 model bir ticaret kanunu var. Bu yasayla sol şeride geçersek yolda kalırız diye düşündük. Bu nedenle yasaya destek verdik.''

Tüm dünyayla rekabet eden, 200 ülkeye 135 milyar dolar ihracat yapan Türk girişimcilerinin önü açılsın diye bu yasaya destek verdiklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye 'ye yatırım yapmak isteyen yatırımcıların korkmadan gelmelerini ve Türkiye 'de üretim yapmaları konusunda çağrıda bulundu.

Hisarcıklıoğlu, artık Türk girişimcisinin önünün açık olduğuna işaret ederek, rakipleriyle eşit şartlarda rekabet edecek, fırsatlardan faydalanacak bir yasal çerçevenin olduğunu kaydetti.

Rıfat Hisarcıklıoğlu, konuşmasına şu şekilde devam etti:

'' Yeni Türk Ticaret Kanunu şık ve modern bir elbise, ancak bazı noktalar ticari yaşamın gerçeklerine uymuyor. İş dünyasının görüşleri dikkate alınarak, bu elbisedeki potlukları toparlamamız gerekiyor. Ama çekincelerimiz var. Peki, bu kanuna ilişkin hiç mi çekincemiz yok. Tabii ki var, dün de vardı, bugün de var. Bunları Meclis süreçlerinde dile getirdik. Uygulamaya ve uyum sürecine ilişkin muğlaklıklar olduğunu belirttik. 'Uzun bir yürürlük süresi olsun' dediler. 'Siz bu süreçte iş dünyasına yasayı anlatın, itirazları, çekinceleri getirin, rötuşları yürürlüğe girmeden önce yapalım' dediler. Biz de 'peki' dedik. Şimdi sizlere yasayı anlatıyoruz. Yasayı şimdi sizlere anlatmıyoruz. Yasayı sizlere anlatmaya geçen yıl nisan ayında başladık. Tam 7 toplantıda 2 bin 500 katılımcı vardı. Şimdi ikincil mevzuat tamamlanırken, sizlere bir tur daha yasayı, yasanın getirdiklerini anlatacağız. Sabah 8'de dükkanını açan gece 10'da evine giden tacirler olarak, sizin yorumlarınızı almaya geldik. Yasanın şirketleri ilgilendiren maddelerini 93 sayfada özetleyip web sitemize koyduk. Ayrıca ' Yeni Türk Ticaret Kanunu ve Şirketim' yayınını tüm Türkiye 'de Oda ve Borsalarımız vasıtasıyla dağıttık. Şirketlerimizin, yeni Ticaret Kanunu'na, ne ölçüde hazır olduklarını saptamak üzere Deloitte ile 'TTKMETRE' isimli bir anket de hazırladık. 6 ana konu başlığı altında 44 soru var. Bu anketteki soruları cevaplandıran firmalar, yeni düzenlemelere ne kadar hazır olduklarını görebilecekler. Sizden ricam bugün anlatılanları iyi dinleyin. Raporlarımızı okuyun, TTKMETRE'yi şirketinize uygulayın. Sonra da itirazlarınız, çekinceleriniz varsa bize bildirin. Biz de nisan sonuna kadar bu itirazlarınızı toplayıp Sayın Bakanımız başta olmak üzere ilgili yetkililere aktaracağız.''

-''Amacımız temel ilkelere dokunmadan uyum için rötuş yapmak''-

Hisarcıklıoğlu, amaçlarının yasanın dayandığı şeffaflık ve hesap verebilirlik gibi temel ilkelere dokunmadan, uyumu kolaylaştıracak rötuşları yapmak olduğunun altını çizerek, kanunda yer alan muğlak istisna ve muafiyet tanımlamalarını kesinleştirmenin iş dünyasının sağlıklı işleyişi açısından önemli olduğunu kaydetti.

Çek kanunundan hapis cezasını kaldırdıklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, '' Ekonomik suça ekonomik ceza ilkesini benimsedik. 'Niye TTK'da hapis cezaları var?' diyoruz? 'Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu yeni kuruldu. Daha teşkilatlanmasını tamamlamadı. Küçük şirketler için raporlama standartları, denetim esasları nasıl belirlenecek?' diyoruz. 'Şeffaflık ile ticari sır arasındaki, hesap verilebilirlik ile ilave kağıt yükü arasındaki çizgi bazı yerlerde yanlış mı çizildi acaba?' diyoruz. Bunları da siz iş dünyası temsilcilerimize soruyoruz. Sizden gelecek cevaplarla değişiklik ihtiyaçları belirlenecek'' şeklinde konuştu.

Hisarcıklıoğlu, bunların kısa sürede yapılabileceğine inandığını, bunun için birbirlerini dinlemeye ihtiyaçları olduğunu belirtti.

Rifat Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

''Diyaloga açık olmalı, tacirin-sanayicinin sesine kulak vermeliyiz. Çünkü Türkiye'yi ileriye götürecek olan bu salondakilerin gücüdür. Bu salondaki iş adamları, iş kadınları üretemezse, istihdam sağlayamazsa Türkiye önüne çıkan fırsatları kaçırır. 'Ben kuralı koyarım, kimin nasıl uyum sağlayacağı benim işim değil' demek yanlıştır. Yeni TTK bir devrimdir. Uygulamaya sağlıklı bir şekilde geçtiğimizde Türkiye'nin önü açılacaktır. Türkiye, bu reformlar sayesinde 2023 hedeflerine ulaşacaktır.''

AA