Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni Türk Ticaret Kanunu'na (TTK) "yük" getirdiği için karşı çıkmamak gerektiğini belirterek, "Burada varsa bir yük paylaşalım, KOSGEB'in devreye girmesini sağlayalım. Reform da devam etsin" dedi.

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) Şubat ayı meclis toplantısına katılan Şimşek, burada yaptığı konuşmada vergi yüklerinde önemli oranda düşüş sağladıklarını söyledi. Türkiye'de 2002 yılında şirketlerin kazançlarından alınan kurumlar vergisinin toplam yüzde 65 olduğunu söyleyen Şimşek, bu oranın şimdi yüzde 34'lere gerilediğini kaydetti. Yeni yatırımlarda ise kurumlar vergisinin yüzde 2'lere kadar indirildiğini belirten Şimşek, "Nereden bakarsanız bakın, kurum kazancı üzerinden alınan vergilerde Türkiye, önemli mesafe kat etti" dedi. Kurum vergilerinin yanı sıra, gelir vergisinde de önemli indirimleri sağladıklarını söyleyen Şimşek, 2012'de en yüksek vergi diliminin gelir vergisinde fon payı ile birlikte yüzde 49,5. en düşük vergi diliminin ise yüzde 22 olduğunu söyledi.

-"OTOMOTİV, SİGARA VE ALKOLLÜ İÇKİLER DIŞINDA VERGİ DÜŞÜK"-

Bu dönemde aylık gecikme faizlerini de çok ciddi şekilde indirdiklerinden bahseden Şimşek, aylık yüzde 7 gecikme faizinin, 2012'de yüzde 1,4'e, yıllık da yüzde 16,8'e indirildiğini söyledi. Vergi yükünü artırmadık tam aksine azalttıklarını savunan Şimşek, geçmişte 100 TL'lik benzinin yarısından fazlasının Maliye'nin kasasına gelir olarak girerken, bugün bu rakamın 58,5 TL olarak Maliye'ye döndüğünü kaydetti. Telekomünikasyon alanında da verginin indirilmesi anlamında önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirten Şimşek, iletişimde de vergi oranlarının yüzde 5'e kadar indirildiğini, ayrıca otomotiv, sigara ve alkollü içkiler dışındaki vergilerin yükselmediğini, tam tersine azaldığını kaydetti. İstihdam üzerindeki vergi yükünün ise hala yüksek olduğuna dikkati çeken Bakan Şimşek, "Bunu aşağı çekmemiz lazım. İstihdam üzerindeki vergi yükü toplam yüzde 42,5'dan, bugün 35,9'a indi. Önümüzdeki yıllarda, imkanlar olursa buna öncelik vermek gerektiği ortadadır" açıklamasında bulundu.
Maliye Bakanlığı'nın çalışmalarından da bahseden Şimşek, bu yıl elektronik arşiv uygulamasına başlayacaklarını, ileride Türkiye'nin tamamının elektronik faturaya (e-fatura) geçeceğini söyledi. Bugün beyannamelerin yüzde 99'unun elektronik olarak verildiğini söyleyen Şimşek, ayrıca mükellef cari hesap projesinde ise son aşamaya gelindiğini söyledi.

-"YÜKLERİ PAYLAŞALIM"-

İş dünyasında çok tartışılan yeni TTK konusuna da değinen Şimşek, kanunun 1957 yılında çıkartıldığını ve 2011 yılının başında önemli bir reform niteliği taşıyarak değiştirildiğini kaydetti. Bu kanunu önemsediklerini dile getiren Şimşek, "Bunu birkaç açıdan önemsiyoruz. Birincisi, Türkiye'de şirketlerin en büyük sorunu, finansmana erişim. Finansmana erişimi sınırlayan faktör de yeterince şeffaf olmamamız ve kayıt dışı faaliyetlerin devam etmesi. Biz, ne kadar çok şeffaflaşırsak, şirketlerimizi ne kadar çok iyi yönetirsek, finansmana erişim de o kadar kolay olur" dedi.
Kanunda şirket ortaklarının şirketten borç almasının yasaklanmasının çok tartışıldığına işaret eden Şimşek, "İlişkileri iyi okumak lazım" dedi. Yeni kanunun yeni yükleri de beraberinde getirdiğine işaret eden Şimşek, belki bir kısmını kendilerinin paylaşmasının gerekebileceğini belirterek, şöyle devam etti:
"Mesela, iş sağlığı ve güvenliği konusunda adım atılması lazım. Ancak bu yük getiriyor. KOBİ'lerin bu anlamdaki yükünü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bütçesinden karşıladık. Aslında çağımızın gerektirdiği bir şeye, 'yük getiriyor' diye karşı çıkmamak lazım. Şunu yapabiliriz: Yetki alırız kuruldan. Kurul, bunu peyder pey uygulamaya koyar. Burada bir yük varsa paylaşalım. Varsa bir yük KOSGEB'in devreye girmesini sağlayalım. Biz destek olalım, yükü paylaşalım ama reform da devam etsin. Ben umuyorum ki hepimiz kazançlı çıkalım."

-"AVRUPA 10 YIL YAVAŞ GİDECEK"-

Avrupa'daki finansal krize de işaret eden Bakan Şimşek, önümüzdeki 10 yılda Avrupa'daki büyüme ve istihdamın arzulanan seviyede yüksek olmayacağı öngörüsünde bulundu. Buna karşın ABD'den olumlu sinyaller geldiğini belirten Şimşek, bu durumun da risk iştahını artırdığını kaydetti. Bütün bunların Türkiye'nin makul bir düzeyde büyümesini güçlendirdiğini belirten Şimşek, 2012'de istihdamın artmasını, borç yükünün azalmasını öngördüklerini söyledi.(ANKA)
(HMD/ÖMR)