TÜRK-İŞ'in açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre 2013 Nisan ayı sonuçlarına göre 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı bin 12 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı ise 3 bin 298 TL oldu.

TÜRK-İŞ tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay düzenli olarak yapılan "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırmasının 2013 Nisan ayı sonuçlarına göre 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 12,41 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3 bin 297,76 TL oldu.

Araştırmaya göre gıda harcamasında bir önceki aya göre meydana gelen gerilemenin nedeni büyük ölçüde yaş sebze-meyve fiyatlarındaki ucuzlama oldu. Buna rağmen dört kişilik ailenin yaşam maliyeti yılbaşına göre dört ayda 89 lira artış gösterdi. Böylece çalışanların yoksulluğu bahar aylarında da devam etti. Aile unsuru göz ardı edilerek tek işçi için yılın ilk 6 aylık döneminde asgari ücret net 773 TL tutarında belirlenirken tek bir işçinin yaşama maliyeti bu ay bin 135,84 TL olarak hesaplandı.

-"YOKSUL BARIŞI GERÇEKLEŞTİRİLSİN"-
 
Araştırmada, tekrar gündeme getirilen "varlık barışı" uygulamasına da dikkat çekilerek, "Aslında çalışanların içinde bulunduğu geçim koşullarının olumsuzluğu dikkate alındığında, öncelikle yapılmak gerekenin ailenin yaşama maliyetini bir ölçüde hafifletecek politikaların uygulanması ve bir anlamda "yoksul barışı' gerçekleştirilmesi gereği ortaya çıkmaktadır" denildi.
 
-MUTFAK ENFLASYONUNDA DEĞİŞİM-
 
TÜRK-İŞ'in verileri temel alındığında Nisan 2013 ayı itibariyle "mutfak enflasyonu"ndaki değişim şöyle oldu:
 "Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin "gıda için' yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,41 oranında geriledi. Yılın ilk dört ayı itibariyle artış oranı yüzde 2,78 oldu. Gıda enflasyonunda on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 7.74 oranında gerçekleşti. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 5.18 olarak hesaplandı."(ANKA)