Türkiye'den 3 bin 641 işadamı, son 10 yılda 109 ülkeye 25 milyar dolar yatırım yaptı.

Bu rakamlar, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun (TUSKON) Hazine Müsteşarlığı verilerine dayanarak yaptığı araştırmadan.

Araştırmayı haberleştiren Hürriyet'ten Ceyhun Kuburlu'nun aktardıklarına göre, rekor kıran bu yatırımlarda başı Hollanda çekti.

2000-2010 yılları arasında 3 bin 641 yatırımcı Vietnam’dan Irak’a, Sri Lanka’dan Panama’ya, Brezilya’dan Angola’ya, Almanya’dan Malta’ya kadar 109 farklı ülkede yatırım gerçekleştirdi. Bu yatırımların tutarı 10 yılda 25 milyar doları geçti.

Yurtdışına yatırım yapan işadamlarının en gözde ülkesi Hollanda oldu. 10 yılda Hollanda’ya 5 milyar 346 milyon dolar yatırım gerçekleşti. En çok Türk yatırımı çeken ülkeler sıralamasında 2’nci sırayı ise Rusya aldı. Azerbaycan’a 144 işadamı 3 milyar 825 milyon dolarlık yatırım yaptı. 

Kazakistan ve Mısır ise son 5 yılda önemli yatırım çekti. Türk şirketleri Kazakistan’a 2.5 milyar dolarlık yatırım yaparken, tekstil ve otomotiv sektöründe öne çıkan Mısır’a 1.5 milyar dolarlık yatırım gitti. Son yıllarda öne çıkan bir diğer ülke ise Malta oldu. 34 yatırımcı Malta’ya da 1 milyar 365 milyon dolarlık yatırım yaptı.

En az yatırımın yapıldığı ülkeler Kolombiya, Sri Lanka, Norveç, Angola, Portekiz ve Yeni Zelanda oldu. Bu ülkeler 250 bin doların altında Türk yatırımı çekebildi. Kolombiya’ya 10 yıl içerisinde sadece 10 bin dolarlık yatırım gitti.

Yatırımların çoğunun çevre ülkelere gittiği görülürken, son yıllarda öne çıkan sektörler enerji ve bankacılık oldu. Türk işadamları son yıllarda yurtdışında 4 milyar dolardan fazla enerji yatırımı yaptı.