DOĞU GUTA/ANKARA (AA) - Doğu Gutalı aktivistler, Beşşar Esed rejiminin abluka altında tuttuğu Doğu Guta bölgesinde rejimin kimyasal silah saldırılarına sessiz kalmakla suçladıkları Birleşmiş Milletleri (BM) protesto etti.

Aktivistler, Esed rejiminin kimyasal saldırılarına sessiz kalmakla suçladıkları BM'nin araçlarının Doğu Guta'ya girişi sırasında gaz maskeleri takarak ve pankartlar açarak tepki gösterdi.

BM'nin Doğu Guta yardımlarını "aldatıcı ve yetersiz" olarak niteleyen aktivistler, rejimin her kimyasal saldırısından sonra BM'nin bölgeye yeterli yardım göndermediğine dikkati çekti.

Aktivistler, konvoyun geçtiği yola ayrıca "Birleşmiş Milletler İnsan Hakları" yazılı BM afişlerini serdi.

- Sadece bin 440 aileye yardım yapıldı

Doğu Guta'daki AA muhabirlerinin aktardığı bilgiye göre, BM tarafından Neşşebiye beldesine giriş yapan yardım konvoyunda sadece bin 440 aileye yetecek miktarda gıda kumanyası yer aldı.

Rejimin 5 yıldır ablukasındaki Doğu Guta bölgesinde yarısı çocuk yaklaşık 400 bin sivil açlık sınırında yaşıyor.



Doğu Guta, Astana anlaşmalarında gerginliği azaltma bölgesi ilan edilmişti. 

Ancak Rusya'nın garantörlüğünü üstlendiği Esed rejimi, geçen yıl nisan ayından itibaren bölgeye yönelik ablukasını yoğunlaştırarak, son aylarda saldırılarını şiddetlendirdi.



İnsani krizin derinleştiği bölgede, yüzlercesi acil durumda binlerce sivil hasta tahliye edilmeyi bekliyor. Hastalardan birçoğu çocuk veya ileri evre kanserli. Doğu Gutalı çok sayıda bebek ve çocuk da açlık ve ilaçsızlık yüzünden yaşamını kaybetti.