ANKARA (AA) - YASEMİN KALYONCUOĞLU- Eski Londra Büyükelçisi merhum Rahmi Gümrükçüoğlu'nun eşi Elçin Gümrükçüoğlu, Milli Halterci Naim Süleymanoğlu'nun elçiliğe ilk gelişi, Galler Prensi Charles ve Lady Diana'nın düğünü gibi birçok ünlü isimle ilgili hatıralarını "Sefire" isimli kitabında okurlarıyla paylaştı.

AA muhabirine, kitabına ilişkin açıklamalarda bulunan Gümrükçüoğlu, yurt dışında bulunduğu sıralarda yaşadığı ilginç anları ve İstanbul'da zaman içinde gözlemlediği değişimleri anlattığını ifade etti.

Geçmişte İstanbul'daki kültür ve sanat etkinliklerine, resepsiyonlara giden insanların kıyafet seçimlerine büyük özen gösterdiğini belirten Gümrükçüoğlu, "Zamanla kıyafetlerlerimiz değişti.Cumhuriyet Bayramı resepsiyonlarında erkekler frak giyerdi. Hanımlar gayet şık eldiven giyerlerdi. Gazi Koşusu'na çok itinalı kıyafetlerle gidilirdi. Ankara'da da kadınlar opera, bale galalarına uzun tuvaletlerle giderlerdi." dedi.

Bayramların eskisi gibi kutlanmadığını ve buna çok üzüldüğünü vurgulayan Gümrükçüoğlu, şunları söyledi:

"Eskiden kabristanlara gidilirdi. Ardından büyüklerimizin evlerinde yemekler yenirdi. Yurt dışında yaşadığım dönemlerde bayramları kutlamaya çalışırdım. Gazeteci Mehmet Ali Birand'ın da olduğu Karayipler gezisinde en büyük ben olduğum için herkesi bayram kutlamasına davet etmiştim. Çok güzel anılardı. Bayramlardan uzaklaşmayalım."

İstanbul'da başlayan, Ankara, Kahire, Tahran, Strasbourg, Londra ve Girne'de devam eden yaşamından anıları paylaşan Gümrükçüoğlu, vefat eden Milli Halterci Naim Süleymanoğlu'nu Londra'daki büyükelçilik konutunda ağırladığını anlattı.

Elçin Gümrükçüoğlu, 1986'da Sydney'deki Dünya Halter Şampiyonası'ndan sonra Türk Büyükelçiliği'ne sığınan Naim Süleymanoğlu'nun korumalar eşliğinde Londra'ya geldiğini anımsatarak, şu bilgileri verdi:

"Naim Süleymanoğlu'nu büyükelçilik konutuna getirdiler. Bize kendisini ağırlamamız söylenmişti. Memnun olmuştuk. Bir gece bizde kaldı. Yorulmuştu, elbiseleri yıkandı, ütülendi. Ertesi gün Türkiye'ye gizli korumalarla döndü. Çok sevimli bir çocuktu. Çok güzel bir hatıraydı. Bunu yazmak istedim. Dünya çapında bir sporcumuz olmasına rağmen, maalesef o da unutuldu gitti."

Gümrükçüoğlu'nun, Galler Prensi ve İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in oğlu Charles ile Lady Diana'nın düğünü, Kahire'de ve Tahran'daki sosyal yaşamı ve birçok anının yer aldığı kitapta, o günlere ait fotoğraf da bulunuyor.