ERZİNCAN (AA) - BARIŞ YALÇINKAYA - Türk Kızılayı Erzincan Çadır Üretim Atölyesi'nde fuar, sergi ve törenler başta olmak üzere çok amaçlı kullanılabilen ve satışından elde edilecek gelirle mağdur ve mazlumlara yardım edilecek olan "çardak tipi çadır" üretimine başlandı.

Türk Kızılayının Ankara ve Erzincan'daki atölyelerinde doğal afetlerde kullanılmak üzere çadır üretimi devam ediyor.

Kurumun Erzincan Çadır Üretim Atölyesi'nde firmalarca fuar, sergi ve tören alanlarında da kullanılmak üzere ticari amaçlı üç farklı ebatta çadır üretimi yapılması kararlaştırıldı.

Bu çerçevede günde 5'er tane olmak üzere ilk etapta toplam 300 çadır üretilecek.

Talep gelmesi halinde üretimi çoğaltılacak çok amaçlı çadırlardan elde edilen gelirle mağdur ve mazlumlara yardım ulaştırılması hedefleniyor.

Türk Kızılayı Erzincan Şube Başkanı Halim Ferit Bayata, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 yıl önce üretime geçen Erzincan Çadır Üretim Atölyesi'nde yeni bir konsept olan "çardak tipi çadır" üretimine geçtiklerini söyledi.

Bayata, farklı ve yeni konsept ile çadır üretimini sürdürdüklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Çardak tip dediğimiz çadır türü özellikle fuarlarda, sergilerde ve tören alanlarında kullanılması başta olmak üzere çok amaçlı kullanılan bir çadır tipidir. Bununla ilgili makine parkı ve teknik altyapıyı Türk Kızılayı Genel Merkezimizin destekleriyle sağladık. Atölyemizdeki 9 personelle günde yaklaşık 5 çadırı üretip, depoluyoruz."

Bayata, çardak tipi çadırların üç boyuttan oluştuğunu ifade ederek, "Yeni tip çadırlar 16, 25 ve 36 metrekare olmak üzere üç tipten oluşuyor, yüksekliği 4,9 metre olan çadırların ortalama ağırlığı yaklaşık 145 kilogram ve 10-15 dakikada kurulabiliyor. Atölyemizde ilk etapta her ebattan 100'er adet üretiyoruz." dedi.

- "Dünyadaki mağdur ve mazlumların yardımına koşuyoruz"

Türk Kızılayı olarak dünyanın her yerindeki mazlum ve mağdurların yardımına koştuğunu aktaran Bayata, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yardım faaliyetleri de sadece bağışlarla olmuyor, ister istemez bir gelir kapısının olması gerekmektedir. Bundan dolayı Türkiye Kızılay Derneği, bu yıl bu çadırların ticari olarak da değerlendirilmesini planladı. Bu çadırlar ticari amaçlı ve özel konseptle isteğe bağlı üretilebildiği için bu yıl çadırların satışını gündeme aldık. 36 metrekarelik çardak tipi çadırımız 4 bin 700 lira artı KDV, 25 metrekarelik çadırımız 4 bin 200 lira artı KDV'den satışa sunulmuştur."

- Suriyelilerin çadırları Erzincan'dan

Bayata, Türk Kızılayı Çadır Üretim Atölyesi'nde kurulduğu günden itibaren yaklaşık 22 bin çadır üretildiğini aktararak, Suriyeli mültecilerin kaldığı 4 kampta Erzincan'da üretilen çadırların kullanıldığını söyledi.

Çardak tipi çadırların da kullanışlı olduğuna işaret eden Bayata, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu çadırlar, portatif ve kurulumunun kolay olması münasebetiyle ülkemizin birçok noktasında tercih edilen çadır tipidir, özel olarak firmalardan sipariş alınarak üretiliyor. Dört tarafında pencere olan çadırlarımız, PVC dediğimiz plastik bir malzemeden oluşan güneş ve ısıya dayanıklı bir malzemeden üretiliyor."