KUDÜS / TUNUS (AA) – Türkiye'nin girişimleriyle hazırlanan ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısının BM Genel Kurulunda kabul edilmesi, Filistin ve Tunus basınında geniş yer buldu.

Kudüs tasarısının ABD'nin tehditlerine rağmen BM Genel Kurulunda 9'a karşı 128 oyla kabul edilmesi Filistin basınında memnuniyetle karşılandı.

Filistin'in El-Quds gazetesi kararı, "Filistin'in yeni diplomatik zaferi… BM Trump'ın Kudüs kararına 'Hayır' dedi" manşetiyle okuyucularına duyurdu. Filistin devletinin, "Barış için Birleşenler" adı altında bağlantısız, dost, Arap ve Müslüman ülkelerin desteğiyle yeni bir diplomatik zafer elde ettiğini belirten gazete, tasarının çoğunlukla kabul edilmesinin tüm tehditlerine rağmen "ABD adına büyük bir hezimet olduğu" değerlendirmesinde bulundu.

Filistin'in El-Hayat el-Cedide gazetesi "ABD'nin tehditlerine rağmen… Trump'ın kararı hezimete uğradı… Dünya onuruna sahip çıktı ve Kudüs lehine oy kullandı" manşetlerini kullandı. BM Genel Kurulundaki oylamada 128 ülkenin barış için birleşerek, ABD Başkanı Donald Trump'a meydan okurcasına Trump'ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısını kabul ettiğine vurgu yapan gazete, "ABD'nin tehditlerine rağmen özgür dünyanın haktan yana tavır takınmasıyla zafer elde ettiğine" dikkati çekti.

Filistin'deki El-Eyyam gazetesi de "Filistin'in büyük zaferi...ABD ve İsrail'e tokat" manşetini kullanmayı tercih etti. Dünyanın üçte ikisinden fazlasının BM'deki oylamada Kudüs'ün statüsünün değişmesine karşı oy kullanarak "ABD ve İsrail'e siyasi bir tokat attığını" ifade eden gazete, 7 küçük ülke dışında 128 ülkenin ABD ve İsrail'i yalnız bıraktığına, kararın gelecekte başka ülkelerin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma imkanını ortadan kaldırdığına vurgu yaptı.

- Tunus

Tunus'taki Şuruk gazetesi BM Genel Kurulunda dün yapılan oylamayı, birinci sayfadan dev bir resimde Kudüs'ün sembolü Kubbet-ü Sahra'nın altın kubbesinin avlusunda BM'deki sandalyelerin bulunduğu bir fotoğrafla okuyucularına duyurdu. Sürmanşette, "Trump'ın lehte oy kullanacak ülkelere boykot tehdidine rağmen" ifadeleri yer alırken gazete büyük puntolarla, "Çoğunluk: Kudüs, Araptır" manşetini kullandı. Haberde ayrıca Tunus Meclisinde İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesinin suç kapsamına alınmasını öngören yasa tasarısının görüşüldüğü bilgisi de paylaşıldı.

Tunus'un Es-Sabah gazetesi de "ABD'nin tehditlerine rağmen Tunus, 128 ülkeye katıldı" manşetini kullandı. Haberde, ABD Başkanı Donald Trump'ın yardımları kesme tehdidine rağmen, 128 ülkenin Kudüs kararı lehinde oy kullandığı, Tunus'un da bu ülkeler arasında yer aldığı ifade edildi.

ABD Başkanı Trump, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Kudüs tasarısına destek verecek ülkeleri "maddi yardımları kesmekle" tehdit etmişti.

Türkiye'nin girişimleriyle hazırlanan ve Trump'ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısı, BM Genel Kurulunda ABD'nin tehditlerine rağmen 9'a karşı 128 oyla kabul edildi, oylamada 35 ülke ise çekimser kaldı.

ABD Başkanı Trump, 6 Aralık'ta Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıdığını ve ABD Büyükelçiliğinin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınması talimatı verdiğini açıklamıştı.