KAHİRE (AA) - Mısır eski cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, yönetimde olduğu süre zarfında Filistinlilerin Mısır'ı vatan edinerek ülkesine yerleştirilmesini kabul ettiği yönündeki iddiaları yalanladı.

Mübarek, 34 yıl önce "Filistinlilerin Mısır'a yerleştirilmesi konusunda ABD ile anlaştığı şeklinde" BBC'nin yayınladığı gizli İngiliz belgelerinin ardından yazılı açıklama yaptı.

"Mısır'ın ya da benim, Filistinlilerin, özellikle o vakitlerde Lübnan'da bulunanlar, ülkeye yerleştirilmesini kabul ettiğim yönündeki iddialar kesinlikle asılsızdır." ifadesini kullanan Mübarek, o zamanlar Lübnan'da bulunan bazı Filistinlilerin Mısır'a yerleştirilmesi için kendisini ikna etmeye çalışanlar olduğunu ancak bu teklifi şiddetle reddettiğini belirtti.

1983 yılının şubat ayında dönemin İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher'la bir görüşme yaptığı yönünde belgelerde yer alan bilgiye ilişkin devrik cumhurbaşkanı Mübarek, bu görüşmenin 1982'de başlayan İsrail-Lübnan savaşı zamanında yapıldığını aktararak, İsrail'in bir Arap ülkesine yönelik saldırısı karşısında Mısır Büyükelçisini İsrail'den çekme kararı aldığını ve kuşatma altında kalan Filistinlilerin Beyrut'tan çıkışını sağlamak için çaba sarf ettiğini belirtti.

Mübarek açıklamasında, Filistinlilerin Mısır'a yerleştirilmesi için daha sonra yapılan tüm girişimleri, 2010 yılında İsrail'in Sina topraklarının bir bölümüne Filistinlileri yerleştirme yönündeki önerisini reddettiğini vurguladı.

BBC'nin yayınladığı İngiliz belgelerine göre, Mübarek, Thatcher'la yaptığı görüşmede eski ABD Başkanı Ronald Reagan'ın, "Filistinlilerin Mısır'a yerleştirilmesi" yönünde talepte bulunduğunu ifade ediyor.

Belgelerde ayrıca, Mübarek'in, Arap-İsrail çatışmasının çözümü için bir çerçeve üzerinde anlaşılması durumunda Filistinlilerin ülkesine yerleştirilmesini kabul edebileceğini söylediği aktarılıyor.

Mısır basınında, önceki gün bir konferansa katılmak üzere Kahire'ye giden ve İsrail'in bir televizyon kanalına açıklama yapan İsrail Sosyal Eşitlik Bakanı Gila Gamliel'in "Sina Yarımadası, Filistinlilerin devlet kurması için en iyi yer." sözü yer almıştı.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri de bunun üzerine "Mısır halkının kanlarıyla sulanan Sina başta olmak üzere Mısır topraklarındaki egemenliği kemirecek her türlü açıklamayı kim yaparsa yapsın reddediyoruz. Mısır, Sina'da bir karış toprağından dahi ödün vermeyecek ve kimsenin oraya saldırmasına izin vermeyecek." açıklaması yapmıştı.