İSTANBUL (AA) - Alkol ve madde bağımlılığı tedavisinde belli bir aşamaya gelmiş veya tedavisi tamamlanmış bireylere bütüncül bir sosyal hizmet desteği vererek yaşamın tüm alanlarında etkin duruma gelmelerini amaçlayan Yeşilay Dayanışma Merkezi (YEDAM) Atölye'nin ilk şubesi hizmete başladı.

İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle Unkapanı'ndaki merkezin açılış töreni, Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, ECA ve Elginkan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen, şef Gürkan Topçu, milli sporcu Çağan Atakan Arslan, Albaraka Türk Katılım Bankası Stratejik Planlama Müdürü Osman Çelebi ve Decathlon Proje Sorumlusu Hilal Yılmaz'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Törende konuşan Öztürk, YEDAM Atölye ile temel amacın, hedef kitleyi topluma kazandırırken meslek sahibi olmasını sağlamak ve danışanın bu süreci ailesiyle birlikte geçirmesine olanak tanımak olduğunu belirtti.

Öztürk, aile, birey ve toplumu merkezine alan modelin, yüzyıllardır kültürde yer etmiş "ahilik" yaklaşımıyla çerçevelendirildiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Kardeşlik anlamına gelen ahilik geleneğinde, çırak ustasından hem mesleki becerileri hem de meslek ahlakını, 'iyi insan' olmayı öğrenir. Kişi rehabilitasyon sürecinde bir meslek icra edecek, ahiliğin ana temeli olan mesleki eğitim formasyonunu almaya başlayacaktır. Bu esnada birey topluluk içerisinde yaşayarak, kendi davranışlarını düzeltme ve geliştirme fırsatı da yakalayacaktır. Merkez içerisinde başlayan bu mesleki eğitim, kişinin rehabilitasyon süreci sonrasında gireceği iş yerindeki usta-çırak ilişkisi ile devam edecektir."

Hedeflerinin, bağımlılıklarla mücadele ederken kendilerinden yardım talep eden kişileri hayatın içinde tutabilmek olduğuna dikkati çeken Öztürk, "Onları izole etmeden, ayrıştırmadan, farklılaştırmadan hayatın içinde tutmak önemli olan. Bir meşguliyet olmadan tedavinin tamamlanması mümkün değil. Aslında burada, YEDAM Atölye'de bir meşguliyeti sağlamış, bir anlamda aynı zamanda meşguliyetle beraber bir mesleki eğitim de vermiş olacağız. Bu nedenle YEDAM Atölye önemli bir parçamız." diye konuştu.

Prof. Dr. Öztürk, bu mücadeleyi verirken tüm güçlerini, temel olarak gönüllülerden aldıklarını dile getirerek, bunun tüm dünyada böyle olduğunu, Yeşilay gibi güçlü bir kurumla el ele vererek, doğru şeyler yapmaya çalıştıklarını belirtti.

Bu anlamda emeği geçen tüm gönüllülere teşekkür eden Öztürk, konuşmaların ardından YEDAM Atölye'nin kurulmasında katkıları bulunanlara plaket takdim etti.

Tören, açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından sona erdi.

- Atölye çalışmalarıyla beceri geliştirme fırsatı sunulacak

Gastronomi, spor ve hobi atölyelerinin yanı sıra, grafik tasarım ve oyuncak alanında da çalışmaların yapılabileceği YEDAM Atölye'den yüz yüze psikososyal tedavi süreci devam eden veya tedavi aşamasında bu merkeze yönlendirilmiş 16 yaş ve üzeri bireyler, aileleri ve birinci dereceden yakınları faydalanabilecek.

Merkezde uzman isimler tarafından günlük hazırlanan çalışma programları hem beceri geliştirme eğitimi sağlayacak hem de bireyin toplulukla ilgisini ve bağlılığını güçlendirilecek.

Günlük çalışma programıyla aynı zamanda topluluk genelinde yapılan işlere "ayna tutulması" da hedeflenirken, bireyin hiyerarşi içinde ilerlemesine katkı sunulacak.

Bağımlılıkla mücadelenin sosyal hizmet ayağını oluşturma hedefiyle kurulan YEDAM Atölye, "Sosyal Hizmet Sistematiği ve Modelleme", "YEDAM Soft Entegrasyonu", "Kısa Erimli Müdahale Programı", "Yaşam Becerileri - Atölye Çalışmaları" olmak üzere dört ayaklı uygulama yöntemine sahip olarak hizmet verecek.