MUĞLA (AA) - Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel, arızalandığı için Liman Başkanlığı nezaretinde karaya oturtulan yük gemisinin söküleceği iddialarıyla ilgili olarak, "Gemideki arıza giderilerek gerekli tamirat yapıldıktan sonra tersaneye gidecek. Bulunduğu yerde sökülmesi için verilmiş bir karar yok." dedi.

Arızalandığı için Söğüt Mahallesi'nde bir çekek yeri önünde karaya oturtulan "Can-D" adlı 41 metre uzunluğundaki yük gemisinin söküleceği iddialarıyla ilgili gazetecilere açıklama yapan Kaymakam Yüksel, gemiyle ilgili can, mal ve çevre emniyeti konusunda önlem alındığını söyledi.

Kaymakam Yüksel, geminin iskele ve sancak tanklarında 2 metre deniz suyu, 100 litre akaryakıt bulunduğunun tespit edildiğini, 3,6 ton atık yağın ise yetkili firma tarafından alındığını belirtti.

Su altı ekiplerince dalış yapılarak geminin durumunun ve su aldığı kısımların tespit edildiğini dile getiren Yüksel, şöyle konuştu:

"Liman Başkanlığınca bir komisyon oluşturulmuş, gemi ve üzerinde su alan tanklarda denetim yapılmıştır. Dalış raporu ve denetim komisyonu raporuna istinaden gemi ilgilisine sınırlı bir süre verilerek, ivedilikle can, mal ve çevre emniyetine yönelik tedbir alarak, adı geçen geminin gerekli onarımının yapılıp en yakın tersaneye götürülmesi için tebligat yapılacak."

Kaymakam Yüksel, gemide iddia edildiği gibi bir söküm yapılmasının söz konusu olmadığının altını çizerek, "Muhtelif incelemeler ve bilirkişilerin verdiği rapor doğrultusunda hareket edilecek. Gemideki arıza giderilerek gerekli tamirat yapıldıktan sonra tersaneye gidecek. Bulunduğu yerde sökülmesi için verilmiş bir karar yok. Geminin sökülmesi söz konu değildir." diye konuştu.

- Gemi önünde basın açıklaması

Marmaris Kent Konseyi Çevre Grubu, CHP Marmaris İlçe Yönetimi ve Söğüt Mahallesi sakinlerinden bazıları, geminin önünde basın açıklaması yaptı.

Marmaris Kent Konseyi Başkanı Necmettin Yankol, yaptığı açıklamada, geminin 56 yaşında olduğunu ve turizm beldesi olan Söğüt Mahallesi'nde tehlike oluşturduğunu iddia etti.

Geminin asbestli olduğunu öne süren Yankol, "Geminin burada kesinlikle sökülmesini istemiyoruz. Buradan gitmesini istiyoruz. Derhal geminin bugün itibarıyla yüzdürülerek römorklarla ilgili yerlere çekilmesini talep ediyoruz. Aksi halde bu eylemlerimiz devam edecektir. Bunun bilinmesini istiyoruz." diye konuştu.

Muğla'nın Marmaris ilçesi Bozburun Mahallesi açıklarında arızalanan kuru yük gemisi Liman Başkanlığı nezaretinde kontrollü şekilde karaya oturtulmuş, risk oluşturmaması ve çevresine zarar vermemesi için Söğüt Mahallesi'nde bir tersaneye çekilmişti.