Çeşitli cezaevlerinde hükümlü olarak tutulduktan sonra beraat eden 29 yaşındaki yüzde 90 ağır görme engelli Cüneyt Arat, hukukihaber.net’e konuştu.

Bilgisayarı ve telefonu, ekran okuyucu programlarının aracılığıyla kullandığını ve engellilere ses olmak amacıyla mücadele verdiğini dile getiren Arat, adalete ulaşmakta yaşadığı zorlukları şöyle anlattı;

“10.07.2017 tarihinden, 04.07.2019 tarihine kadar, çeşitli cezaevlerinde hükümlü olarak tutuldum. Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin gecikmiş temyiz başvurumu kabul etmesiyle, tahliye edilerek özgürlüğüme kavuştum.

Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılamamın sonucunda, duruşma savcısının talebiyle, oy birliğiyle beraatime karar verildi.

Cezaevlerinde tutulduğum esnalarda, sevk ve nakil işlemlerim yapılırken, kaçma şüphemin bulunmamasına rağmen, Jandarma devriye rütbelileri tarafından genel olarak ellerime kelepçe takıldı.

“KABARTMA YAZILI KİTAPÇIK VERİLMEDİ”

Cezaevlerinde tutulduğum esnada, hükümlü hakları kitapçığı şahsıma kabartma yazılı olarak verilmedi. Israrlı taleplerime rağmen, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, tutulduğum cezaevlerine kabartma yazılı veya sesli kitap gönderilmedi.

Hakkımda yapılan kovuşturmalara ilişkin evraklar, şahsıma kabartma yazılı olarak tebliğ edilmedi. Savunma hazırlayabilmem için, görme engellilerin yazı yazmalarına yarayan 27 satırdan oluşan tablet, Braille Kalem ve Bristol kağıt kullanmama müsaade edilmedi. Dilekçelerimi ve mektuplarımı yazabilmem için, kurum bilgisayarlarından faydalanmam sağlanmadı.

UYAP

Tahliye edilmemin ardından, E Tebligat ve Vatandaş UYAP’ı etkin bir şekilde kullanmaya başladım. UYAP Döküman Editörü’nün görme engellilere uygun hale getirilmemesi nedeniyle, yazdığım dilekçeler gönüllü avukatlar tarafından UDF’ye dönüştürülüyor. Gönüllü avukatların UDF’ye dönüştürdükleri dilekçelerimi, UYAP Döküman Editörü’nden yalnızca imzalayabiliyorum.

Gizlilik kararı alınmayan soruşturma evraklarımın Vatandaş UYAP’a yüklenmemesi nedeniyle, savunma hakkımı rahatça kullanamıyorum. UYAP Döküman Editörü’nün İOS uygulamasında evrak yazma, imzalama ve PDF’e dönüştürme yapılamadığı için, özel şirketlere para ödemek zorunda kalıyorum.

“SAVUNMA HAKKIMI KULLANAMIYORUM”

Suç duyurusu dilekçelerimi, savcılıklara Vatandaş UYAP’tan mobil imzamla gönderdiğim halde, kolluk tarafından ifadelere çağırılıyorum. Taraf olduğum ceza mahkemelerinde E Duruşma sistemi olmadığı için, adliyelere gitmek zorunda kalıyorum.

Bilirkişi raporlarının PDF veya UDF şeklinde Vatandaş UYAP’a konulmaması nedeniyle, taraf olduğum mahkeme dosyalarında, beyan veya savunma hakkımı etkin bir şekilde kullanamıyorum.

Şahsıma yönelik yapılan suç içerikli paylaşımları, ekran kaydı (video) formatında, Vatandaş UYAP’a yükleyemiyorum.

İfade verdiğim veya savunma yaptığım esnalarda, SEGBİS Kayıt Sisteminin yapılmasına dair taleplerim genel olarak kabul edilmemekte. Kovuşturma dosyalarımı, halen Vatandaş UYAP’tan düzenli ve tertipli bir şekilde indirememekteyim.”