Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman, şu an Türkiye'deki cezaevlerinde 12 bin tutuklu ve hükümlünün iş öğrendiğini belirterek, "Ön yargılarından arınmış, bilimselliğe inanan yargı çalışanları olmazsa, yargının tarafsızlığından ve bağımsızlığından söz edilemez" dedi.

İki gün sürecek toplantının açılışında konuşan Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman, devletin temel görevlerinden birinin, vatandaşlarının memnuniyetini sağlamak olduğunu, vatandaşların memnuniyetinin ise ancak iyi işleyen bir yargı sistemiyle mümkün olacağını dile getirdi. Tarafsız, hızlı ve etkili işleyen yargının, toplumun huzuru için vazgeçilmez olduğunu söyleyen Kahraman, "Toplumların yaşam standardının yükselmesinde, ekonomik gelişme kadar adalet sistemi de çok önemli rol oynuyor. Vatandaşların yargıya ve devlete olan güvenlerinin tesis edilmesi için hak arama yollarının açık tutulması ve adil yargılanmanın sağlanması gerekir. Ön yargılarından arınmış, bilimselliğe inanan yargı çalışanları olmazsa, yargının tarafsızlığından ve bağımsızlığından söz edilemez" dedi.

BİRÇOK ÜLKEDEN İLERİYİZ

Türkiye'nin Ulusal Yargı Programı (UYAP) ile Avrupa Konseyi içinde yargıda bilişim teknolojilerini en etkin şekilde kullanan ülkelerin başında geldiğini belirten Kahraman, "UYAP'la iş süreçleri hızlandırıldı. Her işlemden ilgililer cep telefonlarından bilgilendiriliyor. Ceza infaz sistemi de toplumsal ihtiyaçlara göre hazırlandı. Kurumlarımızda 12 bin tutuklu ve hükümlüye iş veriliyor. Bu şekilde gelişmiş birçok ülkeden ileri durumdayız. Ancak her türlü işbirliğine de hazırız" diye konuştu.

Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Hüseyin Yıldırım da UNDP'nin, yürüttüğü projelerle birçok ülkeye, yargı sistemlerinin iyileştirilmesi konusunda destek olduğunu vurguladı. UNDP merkezinde görevli uzman Shelley Inglis ise, UNDP'nin dünya genelinde halen sadece yargı sistemlerinin iyileştirilmesine yönelik 85 proje yürüttüğünü açıkladı.



Doğan Haber Ajansı