Değişiklik paketinin darbe anayasasının antidemokratik ruhunu ve esasını büyük ölçüde değiştirdiğini düşünüyor. Pakette yer alan yargı alanındaki değişiklikleri ise 'çok olumlu' buluyor. Öztürk, "HSYK'ya eskiden sadece Yüksek Mahkeme üyeleri seçiliyordu. Şimdi, birinci sınıfa ayrılmış hâkimler (10 üye) seçilecek. Bunu çok olumlu buluyorum. Umarım paket geçer ve ülke için iyi olur." sözleriyle anayasa değişikliğine verdiği desteği ifade ediyor. Öztürk, tam demokratik bir Türkiye için AB normlarının dikkate alınarak Anayasa'nın bütünüyle değiştirilmesini istiyor.

12 Eylül 1980 darbesini gerçekleştiren Milli Güvenlik Konseyi, darbe sonrası yeni bir anayasa yapmak için her ilden belirlediği üyelerle Danışma Meclisi'ni kurdu. Danışma Meclisi üyeleri arasından Anayasa Komisyonu'na seçilen 15 kişi 1982 Anayasası'nı hazırladı. Komisyon'un hazırladığı anayasa taslağı, Danışma Meclisi'nin kabul etmesi ve Konsey'in de onayının ardından halkoyuna sunuldu. Danışma Meclisi'nde yer alan üyelerden biri de Fahri Öztürk'tü. Yozgat'ı temsilen Danışma Meclisi'ne seçilen Öztürk'e göre 1982 Anayasası'nın partiler arası anlaşmayla toptan değiştirilmemiş olması büyük eksiklik. Tam demokratik bir Türkiye için AB normları da dikkate alınarak Anayasa'nın bütünüyle değiştirilmesini istiyor. Ancak, anayasa değişikliği paketinin demokratikleşme yolunda önemli bir adım olduğuna işaret ediyor. "Askeri yargıdaki düzenlemeden Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkına, kuma denetçiliği kurumundan pozitif ayrımcılığa, kişisel verilerin korunmasından memurlara toplu sözleşme hakkı verilmesine kadar birçok demokratik hüküm pakette yer alıyor." ifadelerini kullanıyor.

Anayasa Mahkemesi ve HSYK'nın son zamanlarda aldığı kararlar tartışmalı hale gelmişti. Fahri Öztürk, bu iki kurumun yapısındaki düzenlemeleri şöyle değerlendiriyor: "Çok daha iyi düzenlenebilirdi. Ama mevcut HSYK demokratik değildi. Bunun için demokratikleştirelim dendi. İleride belki bu maddeler daha demokratik hale getirilebilir." Öztürk, 12 Eylül cuntacılarına yargı yolunu açan düzenlemeyi de olumlu buluyor. "Kişilere ayrıcalık tanıyan bir hüküm Anayasa'da yer alamaz." sözleriyle geçici 15. maddenin çarpıklığına göndermede bulunan Öztürk, "Anayasa'da eşitlik esastır. Geçici 15. maddenin kaldırılması, uygulanacağı için değil, böyle antidemokratik bir maddenin Anayasa'da yer almaması açısından önemli." değerlendirmesinde bulunuyor. Eski Danışma Meclisi üyesi, anayasa değişikliği paketinin referandumda kabul edilme ihtimalinin de yüksek olduğunu sözlerine ekliyor.






Zaman