Ankara Cumhuriyet Savcısı Murat Demir'in, 12 Eylül Askeri yöneticilerinin yargılanmasıyla ilgili başlattığı soruşturma kapsamında yapılan inceleme sonrası dava açılıp açılmayacağı gündeme gelecek. Savıcı Demir'in incelemesi sonucunda takipsiklik kararının da verilebileceği kaydedildi.
ANKA'nın edindiği bilgiye göre, Ankara Cumhuriyet Savcısı Demir'in 12 Eylül askeri darbesinin sorumluları hakkında başlattığı soruşturma sürüyor. Savcılık çevreleri, soruşturmada zamanaşımı kavramının hukuki yoruma bağlı olduğuna dikkat çekerek, görevli savcının araştırması sonucu bu ihtimalin olabileceğine işaret etti.

Soruşturmayı başlatan Ankara Cumhuriyet Savcılığı'nın soruşturma ile ilgisi takipsizlik kararı vermesi halinde de hukuki süreç devam edecek. Aynı çevreler, bu durumda 12 Eylül mağdurlarının itiraz etme hakkı bulunduğuna işaret ettiler. 12 Eylül mağdurlarının soruşturmanın takipsizlikle sonuçlanması halinde, bu kez Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "Kayıp Trilyon" davasında yargılanabilir kararıyla gündeme gelen Sincan Ağır Ceza Mahkemesi başvuru itiraz yolu açık olacak. Takipsizlik kararını Sincan Ağır Ceza Mahkemesi sonuca bağlayacak.
Sincan Ağır Ceza Mahkemesi'nin takipsizlik karına ilişkin itirazı reddetmesi halinde de tüm iç hukuk yolları tükenecek. Bu aşamadan sonra mağdurlar kesinleşmiş karar üzerine 6 ay süre içinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurabilecek.(ANKA)