Anayasa değişikliği taslağına, toplumun farklı kesimlerinden destek gelmeye devam ediyor. İstanbul Barosu'na kayıtlı avukatların oluşturduğu Hukuk Dernekleri Platformu bünyesinde yer alan 16 hukuk derneği, paketi olumlu bulduklarını açıkladı. Platform adına açıklama yapan Boğaziçi Avukatlar Derneği Başkanı Bilal Çalışır, 'mini anayasa' olarak nitelendirdikleri taslağı, 82 Anayasası'nın tamamıyla değişmesine yönelik atılan bir adım olarak gördüklerini söyledi. Geçmişi darbe ve muhtıralarla dolu olan bir toplumun geç de olsa böyle bir eşiği yakalamasının gelecek adına umut verici olduğunu belirten Çalışır, "Psikolojik sürecin aşılması, bir sonraki adım olan darbe ürünü 82 Anayasası'nın tümüyle değişmesi gerekiyor." dedi.

Grand Cevahir Otel'de düzenlenen değişiklik taslağının masaya yatırıldığı toplantıya 16 hukuk derneği katıldı. Bilal Çalışır, yaptığı açıklamada pakette, devlet karşısında bireyin haklarını güçlendirmeye yönelik düzenlemelerin yer aldığını dile getirdi. Toplumların her zaman mükemmeli aradığını ve ona ulaşmak için çaba sarf ettiğini anlatan Çalışır, pakette eksik buldukları noktalara da değindi. Hukukçular olarak daha geniş katılımlı ve bir o kadar da kapsamlı bir taslak beklediklerini dile getiren Çalışır, şu önerilerde bulundu: "Yargıtay ve Danıştay'a avukatlar da üye seçilebilmeli. Askerî Yargıtay ile Askerî Yüksek İdare Mahkemesi kaldırılmalı. HSYK üyelerini Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Meclis seçmeli. Avukatlara ilişkin Anayasa'ya yeterli hükümler konulmalı, yetkileri artırılmalı. Seçim barajı yüzde 10'dan 5'e çekilmeli. Sendikalaşma sürecini cazip kılacak hükümler konulmalı."

Yargıda Reform Platformu Başkanı Fikret Duran da sivil anayasa isteğini dile getirdi. Duran, "12 Eylül darbesini yapanlara teşekkür eden, Genelkurmay'ın brifinglerine katılan yüksek yargı üyeleri değişikliği istemiyor diye yeni anayasadan vazgeçilecek değildir." ifadelerini kullandı. Ak Avukatlar Derneği Başkanı Murat Aktürk ise şunları kaydetti: "Geçmişte darbe anayasasını değiştirmek için mücadele edenler, bugün süreci baltalamak istiyor. Bu da hukuka zarar veriyor. Darbe anayasasından kurtulmak için yetersiz de olsa atılan bu adamı olumlu buluyoruz."

402 Sivil Kuruluşundan Pakete Destek

Öte yandan 402 sivil toplum kuruluşu ve 500 kanaat önderinin desteği ile kurulan Sivil Dayanışma Platformu'nun Denizli'de yapılan Ege Bölge toplantısında değişiklik paketine destek kararı çıktı. Belediye Sanat Merkezi'nde yapılan toplantıya Hak-İş Başkanı Salim Uslu, Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Oğan, Gönüllü Teşekküller Vakfı Başkanı (TGTV) Necati Ceylan, Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Hacı Mustafaoğlu, Ensar Vakfı Başkanı Ahmet Şişman, İlim Yayma Cemiyeti Başkanı Hamza Akbulut, Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Hasan Avşar, Hukukçular Derneği Başkanı Reşat Petek, ÖNDER Başkanı Mansur Özdemir, Darbeye Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu Başkanı Arife Köse, Genç Siviller Temsilcisi Neslihan Demir ve çeşitli sivil toplum kuruluşu başkanları katıldı. Konuşmacılar, anayasa değişikliği paketini millet egemenliğine doğru atılmış bir adım olarak değerlendirdi. Yüksek yargı başkanlarının tutumunu eleştiren Oğan, "Onlara şu soruyu sormak istiyorum: Yargı kimin? Kim ele geçirmek istiyor? Eğer yargı bir başkasının elindeyse, bu pakete göre millet ele geçirmek istiyor." dedi. Hak-İş Genel Başkanı Uslu ise anayasa değişikliği girişimlerine karşı direnen kesimleri, "Millet iradesini ve demokrasiyi kuşatanlar" olarak nitelendirdi. TANJU ÖZKAYA, SAMET ALTINTAŞ, EMİNE DOLMACI, RESUL CENGİZ İSTANBUL, DENİZLİ ZAMAN



  ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.