İSTİHBARAT ZAFİYETİ VAR

Saldırıyı istihbarat zafiyetinin bir göstergesi olarak gören Özel Kuvvetler Eski Komutanı Emekli Albay Mithat Işık; " Türkiye hem içeride hem dışarıda istihbarat zafiyeti içerisinde olmazsa o ağır silahlar bu karda yakına gelemez. Bu kadar ağır zayiatlar verilmezdi. Terör örgütü son dönemlerde özellikle Irak'a bulunan ABD'li askerlerinde var olan çoklu bomba atarları kullanmaya başladı. Bunlar nasıl örgütün eline geçiyor. Örgüt hem askere zayiat verdirip hem de az zayiat vererek geri çekilebiliyorsa bunda en önemeli unsur havanlardır. Bizim istihbarat alıp bekleyen değil istihbarat alan ve önleyici operasyonlar yapmamız gerekiyor. Bölgedeki Tugay Komutanlarının bu kabiliyetinin ve yetkisini olması gerekir. Çukurca saldırısına baktığımız zaman iki grubun bu saldırıları eş zamanlı yaptıkları görülüyor. Birinci unsur yurt içinden Kazan vadisinde saklanan örgüt mensuplarının gerçekleştirdiği saldırıdır. Buradaki örgüt mensupları gece karanlığından faydalanarak mezralara ve kendi yandaşları vasıtasıyla ilçe merkezindeki evlere sızarak saldırıyı gerçekleştiriyor. Burada iç istihbarat zafiyeti ortaya çıkıyor. Sen ülke içinde bunun bilgisini alamıyorsan sorun var demektir. İkinci grup ise Irak topraklarından gelen ve sınırdaki Keklik Tepede buluna askeri birliğe saldıranlar. Burada örgütün elindeki silahlara dikkat etmek gerek. Bu kadar ağır silahlar nasıl ellerine geçiyor. Bu silahların örgütün eline geçmesini önlemekte bir istihbarat görevidir. Bunu Türkiye'nin önlemesi gerekir. Türkiye'nin ABD ile olan görüşmelerinde bunlara dikkat çekmek gerekir. ABD'nin Irak'ı işgal etmesinden sonra Türk istihbaratçıları binalardan çıkamaz oldular. Bunlara dikkat çekmek gerekir. Bir kara harekatını gidip orada tampon bölge oluşturacaksak yapılması gerekir aksi taktirde bir anlam ifade etmez " dedi.

9 EKİM FİYASKOSUNUN İNTİKAMI

Terör Uzmanı Nihat Ali Özcan; "Türkiye'nin bir karar vermesi gerekir. Örgütü yok etmek istiyor mu ? Bu kararı verdikten sonra mücadele yöntemlerini gözden geçirmelidir. Çukurca saldırısında istihbarat zafiyetinden bahsetmek için bölgenin şartlarını iyi bilmek gerekir. Bir saldırı istihbaratı alırsınız ama bunun noktasını, nereye yapılacağını öğrenemezseniz bir anlam ifade etmez. Terör örgütü mensupları dağda tren katarı şeklinde dolaşmıyor ki. Sen devlet olarak belli bölgeyi korumak için varsın ama teröristin öyle bir derdi yok. Irak ordusu dağıldı silahların büyük bölümü Kuzey Irak'ta buluna Kürt yönetimi ve PKK'nın eline geçti. Örgütün elinde şimdi 100 yıl yetecek kadar silah ve mühimmat var. Siz mağazayı yanlış yere kurmuşsunuz, sonra tezgahtardan mal satmasını bekliyorsunuz. Bu olmaz. Saldırıya bakarken 9 Ekim tarihine dikkat etmek gerekir. Öcalan için Gemlik'te eylem yapmak için harekete geçtiler ancak bu engellenince eylem büyük bir fiyaskoya dönüştü. Böyle olunca örgütün yandaşlarına bir mesaj vermesi gerekiyordu bu saldırı 9 Ekimde yaşanan fiyaskonun bir sonucudur. Örgüt yandaşlarına zayıf düşmedim mesajını böyle verdi" diye konuştu.

KOMİSYON KURULMALIDIR

USAK Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İhsan Bal; " Çukurca'daki saldırıda 24 asker şehit olmuş yaralılar var. Bu durum bir sıkıntının varlığını gösteriyor. Ancak bunun sebebi nedir bunu kimse bilmiyor. İstihbarat vardı müdahale mi edilmedi yoksa istihbarat yok muydu bunu bilmiyoruz. Doğru bilgelere ulaşmadan yapılacak yorumlar tartışmalı olur. Biz olayların gerçek nedenlerini hep tesadüflerle öğreniyoruz. İşte Dağlıca komutanı konuştu, ya da Işık Koşaner'in ses kaydı internete düştü. Bu tür konularda kamuoyunun aydınlatılması gerekir. Bence bu konuyla ilgili sivil toplum kuruluşları, askeri kesim ve parlamenterleri de kapsayan bir komisyonun kurulması ve doğru bilgilerin ortaya çıkartılması gerekir. Doğru bilgiye ulaşmadan yorum yapmak çok sağlıklı olmaz" dedi.

TERÖRLE MÜCADELEDE YENİ KONSEPT GELİŞTİRMEK ŞART
Bahçeşehir Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Ercan Çitlioğlu; "Çukurca saldırısının arkasında istihbarat zafiyeti mi var yoksa başka nedenler mi ? bu günlerde bu tartışmalar bence yersiz tartışmalardır. Bu tür tartışmalar mücadeleyi yürüten insanların arkasını boş bırakıyor, sisteme olan güvenlerini zedeliyor. Doğru bilgiye ulaşmadan yapılan yorumlar afaki oluyor. Bence Türkiye'nin terörle mücadelede yeni bir konsept belirlemesi gerekir. Silahlı mücadeleyle eş zamanlı olarak terörün gerekçesini ortadan kaldırıp örgütü çıplaklaştırmak ve amaçsız hale getirmek gerekir. Bunu da sosyal ekonomik ve siyasal önlemlerle yapabilirsiniz. Bu mücadele iktidarı muhalefeti ile topyekün bir mücadele olmalıdır" diye konuştu.

İNSANA DAYALI İSTİHBARAT GEREK
Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu "Pratik yolu savunan değil saldıran olacaksınız. Aldığınız istihbarat bilgisi ile nokta operasyonları düzenleyeceksiniz. Terör örgütünün günücü kıracaksınız.Bu bilgileri de insana dayalı istihbaratı güçlendirerek elde edebilirsiniz. İçlerine eleman sokacak ve bilgi edineceksiniz. İstihbarat faaliyetlerinin iyi yürütülmesi gerekir. 8 noktaya saldıran terörist grubun toplu halde sınırdan geçmesi söz konusu değil. Yüzün üzerinde oldukları kesin ancak parça parça geçmişlerdir ve içerideki terörist gruplarla da irtibat kurarak bu saldırıyı gerçekleştirmişlerdir. Burada arazi yapısı ön plana çıkıyor. İnsansız hava araçları o arazi yapısı içerisinde teröristi tespit etmesi çok zor bir iş. Gece eli silahlı terörist gündüz vatandaş olanlar var."


AKŞAM - Ercan SARIKAYA-İSTANBUL