Aygün, Ozan Şahturna ve Şiar Ağdaşan ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

12 Eylül darbesinin sanat üzerinde korkunç tahribat yarattığını ifade eden Aygün, "Son bir yılda olanlar; sadece Genelkurmay Başkanı ve Başbakan'ın Kenan Evren Kışlası'nın adının değiştirilmesine dair yaptığı bir sohbetten ibaret. Kenan Evren'in aleyhine yürüyen soruşturmalarda dava açılırsa lütfedip 12 Eylül simgesi olan Kenan Evren adını kışladan silecekler" dedi.

Özel yetkili savcının, işkenceden, ölümlerden ötürü Kenan Evren ile ilgili herhangi dava açılmayacağını, sadece darbeden sorumlu tutulacağını açıkladığını belirten Aygün, "Yüzleşme çok önemli bir konu. Dersim tartışılıyor, önemli açıklamalar yapıldı. Başbakan özür diledi, bir ilkti" diye konuştu. Aygün, şu ana kadar 12 Eylül ile ilgili 4 binin üzerinde şikayet olduğu halde hiç bir işkenceciye ve darbeciye herhangi bir suçtan dava açılmadığını ifade etti.

Şahturna da 12 Mart ve 12 Eylül mağduru olduğunu, işkence gördüğünü söyledi.

O dönemde vatandaşlıktan çıkarıldığını ifade eden Şahturna, "Devleten hak aramaya geldim. Devletin özür dilemesi lazım. İşkence gören, vatandaşlıktan atılan 15 bin kişiden devletin özür dilemesi gerekir" dedi.

Kenan Evren hakkında dava açacaklarını ifade eden Şahturna, bir soru üzerine 1993'de yeniden vatandaşlığa alındığını kaydetti.

Şahturna, bir deyiş ve şiir okudu. Aynı zamanda eşi olan Şiar Ağdaşan da bir şiir okudu.

Aygün, Dersim tartışmalarıyla ilgili soruları ise yanıtsız bıraktı.




Cnn Türk