Anayasa değişikliğinden sonra bireysel başvuruları da kabul eden Anayasa Mahkemesi'ne şimdiye kadar 5 bin 800'ün üzerinde bireysel başvuru yapıldığı belirtildi. Anayasa Mahkemesi Komisyonlar Başraportörü Dr. Hüseyin Ekinci, başvuru sayısının 5 bin 800'ün üzerinde olduğunu açıkladı. Anayasa Mahkemesi'nde gazetecilerle bir araya gelen Ekinci, bu başvurulardan 2 bin civarında dosyaya ilişkin olarak kabul edilemezlik kararı verildiğini söyledi. Ekinci, derdest dosya sayısının ise 3 bin 500'ün üzerinde olduğunu kaydetti.
 
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yapıldığı gibi, vatandaşlara Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunma hakkı tanındıktan sonra gözler Yüksek Mahkeme'ye çevrilmişti. Bugüne kadar mahkemeye Ergenekon ve Balyoz davalarından eski komutanlar, İmralı'dan terör örgütü lideri Abdullah Öcalan dahil pek çok bilinen isim başvurdu.
 
İlk kararın 25 Aralık 2012'de çıktığını; ancak kabul edilemezlik kararı verildiği için kamuoyunda yankı bulmadığını belirten Ekinci, Anayasa Mahkemesi'ne başvurmak için en önemli şartın, "başvuru yollarının tamamen tıkanmış olması" olduğuna dikkat çekti.
 
Başvurular mahkemeye ulaştığında iki yönden incelendiği bilgisini paylaşan Başraportör Ekinci, ilk olarak şekil açısından incelendiğini, ikinci olarak da iki kişilik komisyon tarafından kabul edilebilirlik incelemesi yapıldığını anlattı.
 
Hüseyin Ekinci, bu şekilde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) Türkiye aleyhine açılan davaların önüne geçilmesi açısından da bireylerin doğrudan AİHM'ye gitmesi durumunda, eğer Anayasa Mahkemesi'ne gidilmemişse başvuruların tüm yollar tüketilmediği için kabul edilmediğinin altını çizdi.