Adana'da STGM'nin koordine ettiği bölge toplantısı 70 Sivil Toplum Örgütü'nün katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda Adana, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Mersin, Osmaniye ve Adıyaman'dan STK temsilcileri yer aldı. Sivil Toplum Kuruluşları'nın yeni anayasa çalışmalarında etkili olması için izlenecek yolun belirlenmesi çerçevesinde yapılan toplantıda çeşitli görüşler tartışıldı, yeni bir anayasa için derhal harekete geçilmesi istendi.
Toplantıda Gaziantep'i MAZLUMDER GYK Üyesi Mehmet Alkış ve Şube Başkanı Abdurrahim Çelik temsil etti.
Mehmet Alkış toplantıda yaptığı konuşmada, anayasa konusunda MAZLUMDER'in sürdürdüğü çalışmaları anlattı. Yeni anayasanın içeriğine yön verecek ilkelerin önemli olduğunu ve bu amaçla uzun zamandan beri birtakım çalışmalar sonucu bu ilkeleri tespit etmeye çalıştıklarını, belirledikleri ilkeleri kamuoyu ve ilgili kesimlerle paylaştıklarını ifade etti.
Alkış, yürüttükleri "Sivil Toplum Meclisi" projesi ile ilgili bilgiler de vererek, yaklaşık 6 aydan beri sürdürdükleri bu projeyle farklı inanç ve etnik kimliğe sahip tüm toplum kesimlerinin Anayasa'ya taleplerini yansıtmalarını sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Anayasa çalışmalarının akamete uğramasını engellemeye yönelik bir ortam oluşturmayı ve geri dönülmez bir biçimde sürecin yürütülmesini hedeflediklerini anlatan Alkış, "Yeni anayasa yapılması önemli, acil, öncelikli ve ertelenemez" bir konudur" dedi.
Toplantı sonunda, bölgede sivil toplumun etkin katılımını kalıcı olarak sürdürebilmek amacıyla illerden seçilen temsilcilerden bir Yürütme Kurulu oluşturulması kararlaştırıldı. Yürütme Kurulu'na Gaziantep'ten MAZLUMDER adına Mehmet Alkış seçildi.
Çalışmaların önümüzdeki günlerde çeşitli seviyelerde sürdürüleceği bildirildi.




İHA