ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, gazetelerin Ankara Temsilcileri ile bir araya geldi. DHKP/ C'nin canlı bomba saldırısına ilişkin Ricciardone, "ABD adalet sistemine karşı suç işledi" dedi ve sağlam kanıtlar bularak ABD'de dava açılacağını söyledi. Büyükelçinin açıklamalarından satır başları şöyle:

1 NUMARALI KONU: Türkiye ile ABD arasındaki bir numaralı konu elçiliğe saldırı. Kahraman Türk güvenlik görevlisi hepimizi korudu, fedakarlığı için minnettarız. Sokaktaki insandan devletin zirvesine herkesten büyük destek gördük. Bu bizim için çok önemli. Saldırı sonrası işbirliğimiz üst düzeyde. Ortak düşmana karşı her alanda işbirliği için kararlıyız.

EKSİK VEYA HATA GÖRMÜYORUZ:
Her terör saldırısından sonra ders çıkarmaya çalışırız. 'Bizler ve müttefiklerimiz ne yapabilirdik?' diye düşünürüz. Burada birbirimize suç atma oyunu oynamıyoruz. Kimse zayıflık aramıyor, kimseyi suçlamıyor. Türk yetkililer DHKP/C'nin tekrar aktif olduğu konusunda uyarmışlardı. Bu kişi ile ilgili spesifik uyarı yoktu. Biz eksik ya da hata görmüyoruz.

FBI, DHKP/C'Yİ ÇALIŞIYOR: Soruşturma için FBI ekibi geldi. FBI'nın kapasitesi oldukça ileri. Türk emniyetindeki uzmanların da öyle. Beraber çalışarak soruşturmayı ileri götürmeyi umuyoruz. ABD'ye karşı saldırılarda ülke dışında zanlıları yargılama yetkisine sahip kuruluşlar var. DHKP-C bu saldırıyla ABD adalet sistemini karşısına almış, Amerikan sistemine karşı suç işlemiş oldu. Şimdi Türkiye'nin yanı sıra diğer ülkelerle birlikte çalışacağız. ABD mahkemelerinin kabul edebileceği kanıtları bulma konusunda birlikte çalışabiliriz. Bu gruba karşı uluslararası işbirliği desteğini artırabileceğimizi umuyorum. Bizim hukukumuzda bu durumda dava açma hakkı doğuyor. Sağlam kanıtlar toplandıktan sonra DHKP/C'ye yönelik bir dava açılabilir.

AVRUPA'YA MESAJ: DHKP/C, ABD'nin terörist örgüt listesinde. Avrupa'daki özgürlüklerden yararlanarak ayakta kalmaya çalışıyor. Öyle kanıtlar toplamalıyız ki herhangi bir ileri demokrasi ülkesindeki mahkemelerde bunlar kabul görmeli. DHPK/C'nin şiddete başvurduğu ve Allah biliyor bununla övündükleri ortada.

'TUTUKLULUK' ELEŞTİRİSİ
 
KOMUTAN NEDEN HAPİSTE?: Son günlerde kendi liderleriniz de adli sistemdeki yanlışlara değindi. Çok uzun süredir hapiste olan milletvekilleri var. Suçları bile belli değil. Askeri lideriniz terörist gibi hapse konuldu. Profesörler, eski YÖK Başkanı demir parmaklık arkasında. 16 yıl önceki çalışmalarla ilgili belirsiz suçlamalar var. Şiddet içermeyen gösteri yapan öğrenciler demir parmaklık arkasında. Hukuki sistem böyle çalışır, terörist gibi suçlama yapar ve bu insanlar terörist olarak yorumlanıp kafalar karışırsa, buna Amerikan ve Avrupa mahkemelerinin bir karşılık ve bir anlam vermesi güç.

YENİ ANAYASAYA DESTEK: Hükümet örnek bir çaba gösteriyor. Dünyada hangi ileri demokrasi ülkesi Anayasasını tekrar yazmaya çalışıyor? Türkiye yapıyor ve başarılı olacak. Eminim daha iyi olacak. Ne kadar daha iyi olacak? İnsanlar, 2013 Anayasası'na, 'İşte istediğimiz anayasa' diyecekler mi? Umarım öyle bir anayasa olur.

YARGI PAKETLERİ: Adalet Bakanınız bir, iki, üç değil, dört paketi gündeme getirdi. Bunları, sorunları çözümleyebilmek için yaptı. İnsanlar düşünce suçlarından dolayı hapse girmesin. Başarılı olmak zorundasınız. Biz de elimizden gelen desteği vereceğiz.

BARIŞ SÜRECİNE MORAL KATKI
 
BİR TÜRK SÜRECİ: (Barış süreci) Bu, bir Türk süreci. Dışarıdan müdahil değiliz. Talep de olmadı. Ama moral destek vermek istiyoruz. PKK silahlı bir terörist grubu olmaya davam ettikçe ABD hep Türkiye'nin yanında olacaktır.

KANDİL'E OPERASYON: Üst düzey Türk askeri liderleri ve Amerikan askeri liderleri arasında çok önemli seyahatler oldu. Türk tarafında kapasitenin arttığını görüyoruz. Kandil ile ilgili kapasitelerimizin artacağını umuyorum.

"SURİYE'DE KİMİ DESTEKLEDİĞİMİZİ TAM OLARAK BİLMEMİZ GEREKİYOR"
 
ESAD'SIZ SURİYE: Suriye'de barışçıl çözümün tek yolu Esad'ın bir an önce gitmesi, Türkiye ve ABD bu konuda hemfikir. Esad'ın geleceğinin olmadığı açık. Biz, dış etkilerin (cihatçı gruplar gibi) Suriye halkının mücadelesini olumsuz etkilemesinden endişeliyiz. Türk Hükümetinin, 'Çatışma ne kadar uzarsa mezhep kavgaları riski o kadar yükselir' endişesine katılıyoruz. ABD'nin bu konuda temkinli olmasının nedeni şu: 'Kimi desteklediğimizi tam olarak bilmek istiyoruz.'
 
ABD PATRİOTLARI: Amerikan Patriot bataryası da operasyonel hale geldi. Bu müttefikler arasındaki somut dayanışmanın önemli bir örneğidir.

IRAK PETROLLERİ VE TÜRKİYE: Türkiye, ABD, Irak Hükümeti ve Kürt Bölgesel Yönetimi stratejik bir menfaati paylaşıyor. O da Irak'ı bütün olarak görmek. Petrol ve gaz çıktılarını dünya piyasalarına eriştirebilmek. Biz, Türkiye'nin Irak'taki petrol ve gazın sadece yüzde 20'sine değil, hepsine ulaşmasını istiyoruz.
 


Sabah