Neşet KARADAĞ/ ADANA, (AHT)


Adana Barosu'nun düzenlediği 'ABD Yüksek Mahkemesi Uygulamaları ile Savunma Hakkı' konulu konferansa katılan ABD'nin ilk kadın Yargıcı Sandra Day O'Connor, yeni Anayasa'nın kısa ve basit olmasını önerdi.

Baro Sosyal Tesisleri'nde hukukçularla bir araya gelen ve ABD Konsolosu Daria Darrell'nin de katıldığı konferansta konuşan ABD Federal Yüksek Mahkemesi Eski Yargıcı Sandra Day O'Connor, çalışmalarına başlanan yeni anayasa hakkında değerlendirmelerde bulundu. ABD'nin önemli hukukçuları arasında yer alan O'Connor, yeni anayasanın kısa basit olmasını tavsiye etti.

O'Connor, "Bir anayasa devletin bütün organları için işletilebilir ve adil olmalıdır. Her bir organın adil ve işletilebilir çalışmasına olanak tanıyan hükümler olmalıdır" dedi. Güçlü ve bağımsız yargı organının gerekliliğine inandığını söyleyen O'Connor, "Nerede yaşıyor olursanız olun. Bir yargı organına ihtiyacınız var. Vatandaşların bağımsız yargı organına ihtiyacı vardır. İnsanlar adil yargılama sisteminin çalışmadığına inanıyorsa bu endişe vericidir" diye konuştu.

Adana Baro Başkanı Av. Aziz Erbek de, "Umarım, gerçek ve tüzel kişilerin temel hakları konusunda daha özenli bir anayasa olur. Bizde bu anayasaya katkıda bulunursak, büyük mutluluk duyarız" dedi. Erbek daha sonra O'Connor'a teşekkür plaketi verdi.