Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Ali Alkan ve Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland Türkiye'de İfade ve Medya Özgürlüğü Konferansı’na katılıyor.

Ergin konferansta yaptığı konuşmada “Demokrasi korkuların değil hürriyet şarkılarının rejimidir. Biz bu şarkı bitmez diye yola çıktık. Türkiye ifade özgürlüğü alanında daha müreffeh gelecek için adımlarını atacak” dedi.

Ergin ayrıca dördüncü yargı paketinin en kısa sürede TBMM’ye gönderileceğini açıkladı.

ALKAN: “YARGIÇ TAKDİRİNİ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNDEN YANA KULLANMALI”

Yargıtay Başkanı Ali Alkan konferansın açış konuşmasında, "yargıçlar takdirlerini ifade özgürlüğünden yana kullanmalı. Bugün itibarıyla mahkemeler ve AİHM’e giden dosyaların sayısına bakılınca sorun olduğu anlaşılmaktadır" dedi. Alkan ifade özgürlüğü alanında Yargıtay'ın önemli içtihatlar oluşturduğunu söyledi. Alkan gerekçeli karar bile okunmadan haber yapılmasını da eleştirdi.

KILIÇ: “YÜZDE 98’İ HAKARET DAVASI”

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ifade özgürlüğü alanında açılan ve süren toplam 176 bin 247 dava bulunduğunu ve bu davaların yüzde 98'inin hakaret davası olduğunu söyledi. Kılıç ifade özgürlüğü alanında sorunların yaşandığını ama bu sorunları çözme konusunda samimi çaba gösterildiğini söyledi.  Kılıç ayrıca bireysel başvuru yolunun açılmasının anayasanın 90. madde değişikliğini tamamladığını ve ivme kazandırdığını savundu.