ANKARA- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kaldırılabileceğini belirttiği özel yetkili mahkemelerden çarpıcı kararlar çıkıyor. Ankara’daki iki kapı komşusu mahkeme benzer suçlamalarla önüne gelen benzer davalarda farklı kararlara imza attı. ‘Örgüt üyeliği ve örgüt propagandası yapmak’ suçundan açılan davalarda mahkemenin biri sanıklara 10 ay hapis cezası verirken, komşu mahkeme ise 10’ar yıl 10 ay hapis cezasına hükmetti. 
 
Zere ve Çayan anması 
Kanser hastalığı nedeniyle cezası Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından affedilen ancak serbest kaldıktan sonra ölen Güler Zere için 2010 yılında çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bu kapsamda TAYAD üyesi bir grup Zere’nin ölümünün ardından, AKP İl Başkanlığı’na Güler Zere’yi temsilen tabut bıraktı. Grup, “Güler Zere şehit düştü” başlıklı Halk Cephesi imzalı bildiri dağıttıktan sonra da Karşıyaka Mezarlığı’nda Mahir Çayan’ın mezarı başında anma toplantısı düzenledi. 
 
Aynı suçlama: Örgüt üyeliği ve propaganda 
Bu eylemler nedeniyle 29 kişi hakkında ‘terör örgütü üyeliği ve örgüt propagandası yapmak’ suçundan Özel Yetkili Ankara Savcılığı, Ankara 12 Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açtı. Yapılan yargılama sonucunda Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi sanıkları sadece ‘örgüt propagandası yapmak’tan cezalandırarak 10’ar ay hapis cezası verdi. 


Bu yargılama sürerken benzer bir dava dosyası da Ankara 12 Ağır Ceza Mahkemesi’nin kapı komşusu olan Özel Yetkili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyordu. Bu mahkemedeki davada 2008 yılında Samsun’da bir grup genç, “Amerika’nın yönettiği değil, bağımsız demokratik sosyalist Türkiye” adı altında “30 Mart 17 Nisan şehitlerimizi anıyoruz” başlıklı bildiri dağıtmıştı. İddiaya göre, bildirilerin üzerinde Mahir Çayan, Ulaş Bardakçı, Hüseyin Cevahir ve Sabahat Karataş’ın fotoğrafları yer alıyordu. Samsun Emniyeti bildiri dağıtan gençleri gözaltına aldı. Gençlerin evlerinde yapılan aramada çok sayıda kitap ve dergile el konuldu. Ankara Özel Yetkili Savcılığı bildiri dağıtan altı kişi hakkında ‘terör örgütü üyeliği ve örgüt propagandası’ yapmak suçundan Özel Yetkili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açtı. 


Bildiri davası sürerken yine Samsun’da 4 Nisan 2009 günü Genel İş Sendikası’nda Mahir Çayan için anma toplantısı düzenlendi. Çayan ve arkadaşlarının öldürüldüğü Kızıldere olayına ilişkin tiyatro gösterimi, şiir ve gitar dinletisi ile slayt gösterimi yapıldı. Bu toplantıya katılan dokuz kişi hakkında ‘örgüt üyeliği ve örgüt propagandası’ yapmak suçundan aynı mahkemede dava açıldı. Mahkeme, her iki dava dosyasını birleştirdi. Yargılama sonucunda toplam 15 sanığa 10 yıl 10 ay hapis cezası verildi. 

Böylece benzer eylemler nedeniyle açılan her iki davada çıkan kararlar farklı oldu. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi örgüt üyeliği suçlamasını ciddi bulmayarak sanıkları sadece propagandadan cezalandırırken, komşu mahkeme olan Ankara 11. Ağır Ceza, hem propaganda hem üyelik cezası verdi. 
 

Mahkemelerin işleyişi 
Davanın avukatlarından Evrim Deniz Karatana, benzer eylemlerden farklı kararlar çıktığına vurgu yaparak, “İddianameleri hazırlayan aynı savcılık. Suç sayılan eylemler birbirine çok yakın. Ancak özel yetkili mahkemelerin kararları farklı. Bu farkın özel yetkili mahkemelerin çalışma pratiğini ortaya koyduğunu düşünüyoruz” dedi.



Radikal