Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin referandumla kabul edilmesi sonrası 2019'u beklemeyen ilk değişim Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK) oldu. Hem adı hem üyeleri değişecek Hakimler Savcılar Kurulu (HSK) bu hafta yeni üyelerini seçecek. HSK için Meclis Genel Kurulu'nda yarın ve diğer gün seçim yapılacak. 21 adayın gireceği yarışta 7 üye belirlenecek. Kurul Başsavcılıklardan gelen soruşturma dosyaları ve ByLock listelerinden gelen bilgilerle toplam 4 bin 238 hakim ve savcıyı ihraç etti.

HSYK Başkanvekili Mehmet Yılmaz kendilerine ulaşan dosyalar üzerinde yapılan incelemelerin tamamlandığını, bundan sonra itiraflarçılardan gelen isimlerle ilgili yeni kurulun işlem yapacağını duyurdu. Ancak Karar'ın ulaştığı bilgilere göre HSYK'nin yeni Kurul'a devrettiği iki 'ağır' dosya var. Darbe girişiminin kilit isimi Adil Öksüz'ün kaçışına neden olan salıverme süreciyle ilgili soruşturma henüz tamamlanmadı. Müfettiş incelemesi tamamlandıktan sonra hazırlanacak rapor doğrultusunda Ankara Batı Adliyesi'nde görevli hakimler Köksal Çelik ve Çetin Sönmez ile ilgili bir karar verilecek. Raporun sadece hakimlerin sorumluluğunu değil Öksüz'ün kaçışında rol oynayanları da ortaya çıkarması bekleniyor.

HSK'ya kalan diğer dosya ise FETÖ'nün medya yapılanması davasında 21 şüpheliye tahliye kararı veren Mahkeme Başkanı İbrahim Lorasdağı, hakimler Barış Cömert ve Necla Yeşilyurt Gülbiçim'in soruşturması. Bu soruşturmada örgütün yargıda kripto yapılanmasını ortaya çıkarabilecek bir inceleme yapılıyor.

9 AYDIR SÜRÜYOR

HSYK darbe girişimi gecesinden başlayarak bugüne kadar yoğun tempoyla çalışmalarını sürdürdü. Binlerce hakim ve savcıyla ilgili yapılan titiz çalışmalar sonucu hazırlanan dosyalar üzerinde uzun süren toplantılar yaparak kararlar verdi. Ayrıca yapılan itirazlarla yeniden inceleme ve değerlendirmeler de yapıldı. Ancak Öksüz dosyasında 16 Ağustos'ta hakimlerin açığa alınmalarıyla başlayan müfettiş incelemesi 9 aydır sürüyor. İncelemede Adil Öksüz'ün "Tarla bakmaya geldim" savunmasını yeterli bulup serbest bırakması kararını veren hakimler "görevi ihmal" yönünden soruşturuluyor. Savcı ve hakimlerle ilgili ilk aşamada FETÖ üyeliği iddiası söz konusu değil. İhmal mi kasıt mı olduğu ise müfettiş incelemesi sonrası ortaya çıkarılacak. Öksüz'ün gözaltına alınmasından salıverilmesine kadar geçen tüm adli süreç titiz bir incelemeyle ele alınıyor. Yeni Kurul müfettiş raporu doğrultusunda kamuoyunun yakından izlediği bu dosyalar için karar verecek.

Öksüz'ün serbest bırakılmasıyla ilgili adli soruşturma da Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülüyor. Soruşturmada Öksüz'ü gözaltına alan adli kolluk görevlilerinin darbe gecesi ve sonraki günler, cep telefonlarının HTS kayıtları inceleniyor. Öksüz'ün savcılığa çıkarılırken, gözaltı tutanağı, ifadesi veya geçmişiyle ilgili araştırma olmadığı belirtilmişti. Dosyasının jandarma veya polis tarafından boşaltıldığı iddia edilmişti.

21 TAHLİYEDE KRİPTO İNCELEMESİ

HSK'nın elindeki ikinci dosya ise FETÖ'nün medya yapılanmasına yönelik davada 21 şüpheli hakkında 31 Mart'ta tahliye kararı mahkeme heyetiyle ilgili. Mahkeme Başkanı Lorasdağı, hakimler Cömert ve Yeşilyurt Gülbiçim ile duruşma savcısı Göksel Turan, 3 Nisan'da açığa alındı. Bu tarihten itibaren ihmal mi kasıt mı olduğu araştırılıyor. Müfettiş incelemesi aynı zamanda örgütün yargıda kripto üyeleri olduğu şüphesiyle de derinleştirildi. Hazırlanacak rapor doğrultusunda HSK kararını verecek. Bu soruşturmanın yargıya güveninin sarsılmasını hedefleyen girişimleri ortadan kaldırmayı hedeflediği belirtildi.


HİLAL ÖZTÜRK / Karar Gazetesi