Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) kararı doğrultusunda kurulacak ''Basın Sözcülüğü'' birimleriyle, yargı-medya ilişkilerinin daha sağlıklı bir zemine oturtulması, kamuoyunu yakından ilgilendiren soruşturma ve davalarda halkın doğru bir şekilde bilgilendirilmesi ve bu bilgilendirme yapılırken basın ve haber alma özgürlüğü, ifade özgürlüğü, soruşturmanın gizliliği ve masumiyet karinesi gibi temel ilkelerin ihlal edilmemesi amaçlanıyor.

Kamuoyunun doğru bir şekilde bilgilendirilmesinin sağlanması için soruşturmalarla ilgili açıklamaları, cumhuriyet başsavcısının bilgilendirilmesi koşuluyla, HSYK tarafından basın sözcüsü olarak görevlendirilen cumhuriyet savcıları yapacak. HSYK'nın görevlendirme yapmadığı yerlerde ise açıklamalar, cumhuriyet başsavcısı tarafından yazılı ya da sözlü olarak gerçekleştirilecek.

Soruşturmanın gizliliğini ihlal eden kişi ya da kuruluşlar hakkında kanuni işlem başlatılarak, masumiyet karinesinin zedelenmesine ve kişilik haklarına saldırı yapılmasına imkan verilmeyecek.


AA