İSTANBUL- Meclis’ten perşembe günü geçen ‘Afet Yasası’ Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayını bekliyor. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “İktidarı kaybetmek pahasına bunu yapacağız” dediği yasa, şimdiden birçok tepkiyle karşılaştı. İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün önünde dün yapılan ortak deklarasyonda mevcut ‘kentsel dönüşüm’ yasalarıyla mahalleleri yıkılan Sulukule, Tarlabaşı, Fener-Balat derneklerinden temsilcilerin yanı sıra Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası İstanbulŞubeleri, Arkeologlar Derneği İstanbulŞubesi, ÇHD gibi birçok kurum ve STK yasayı eleştirdi.
 
Grup adına açıklamayı okuyan Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu Üyesi Gürkan Akgün, “10 yıldır Türkiye’nin gündeminde olan kentsel dönüşüm, ‘afet ve deprem riski’ adı altında meşrulaştırılarak son derece anti-demokratik, merkeziyetçi, bilimsel temelden yoksun, anayasa ve uluslararası sözleşmelere açıkça aykırı bir yasayla uygulamaya konuluyor” dedi. Akgün, yeni yasaya dair endişelerini şöyle anlattı:
 
“Kamunun elinde kalan son araziler, orman, tarım, mera, kıyı ve koruma alanlarının dahi elden çıkarılması söz konusu. Korumacı yasalar devreden çıkarılarak hazırlanan bu tasarı, arkeolojik ve kültürel mirasın yitip gitmesine sebep olacak. Evlerimizi, mahallelerimizi, ormanlarımızı, suyumuzu kısacası yaşamımızı rayiç bedeller üzerinden satışa sunmayacağımızı deklare ediyoruz.”
 
İstanbul Üniversitesiİktisat Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Çiğdem Şahin de yasanın ‘maymuncuk gibi’ kullanılarak her yere uygulanabileceğini ve İstanbul’da her yerin risk alanı gösterilebileceğini belirtti.



Radikal