Bakan Ergin, Avrupa Konseyi'ndeki temaslarıyla ilgili olarak Türk basınına konuştu.
 
Temasları çerçevesinde dün Avrupa Konseyi Genel Sekreteri ve bugün de AİHM Başkanı ile görüştüğünü hatırlatan Bakan Ergin, AİHM'ye gelen başvuruları, Türkiye'nin önünde sorun olmaktan çıkartmak için gerekli bütün adımların atılacağını ifade etti.
 
Bakan Ergin, bu amaçla önemli yasal düzenlemeler yapılacağını ve bu konuda yapılacak çalışmaları gelecek haftalarda kamuoyuyla paylaşacağını söyledi.
 
Basın özgürlüğü ve uzun tutukluluk süreleriyle ilgili şikayetlerin hatırlatılması üzerine Bakan Ergin, yapılacak yasal değişikliklerin bu konuları da kapsayacağını belirtti.
 
Bakan Ergin, ifade ve düşünce özgürlüğü konusunda bir strateji belgesi hazırlanacağı bildirdi.
 
Ankara'da 15-17 Kasım günlerinde düzenlenen AİHM içtihatları hakkındaki çalıştaya atıfta bulunan Ergin, ihlal kararlarının azaltılması konusunda Türkiye'nin Avrupa Konseyi ile girdiği işbirliğini kararlılıkla sürdüreceğini ifade etti.
 
Bakan Ergin, Türk ve Avrupa Konseyi yetkililerinin birlikte çalışması sonucu ortaya çıkacak rapor doğrultusunda bir eylem planı hazırlanacağını duyurdu.
 
-Türk hakimler Strasbourg'a geliyor-

Yargıtay başkanı ve Yargıtaydan 30 üyenin Strasbourg'da halen incelemelerde bulunduğunu kaydeden Bakan Ergin, Türkiye'de özellikle ifade ve düşünce özgürlüğüyle ilgili davalara bakan 40 hakimin Aralık ayında Strasbourg'a gelerek AİHM'nin bu alandaki içtihatlarını yakından izleme imkanı bulacağını söyledi.
 
Bakan Ergin, yine belirli süre ve aralıklarla Türkiye'den 200'e yakın hakimi Strasbourg'a gönderip, buradaki çalışmaları izlemelerinin sağlanacağını ifade etti.
 
Türkiye ve AİHM arasında bir veri tabanı oluşturacaklarını kaydeden Bakan Ergin, AİHM'de çıkan önemli kararların Türkçeye çevrileceğini ve veri tabanında yer alacağını, Türk hakimlerin gerektiği zaman AİHM içtihatlarına çabuk ve etkili bir şekilde ulaşmalarının sağlanacağını söyledi.
 
Bugün ayrıca Venedik Komisyonu'nu ziyaret edeceğini belirten Bakan Ergin, daha önceki anayasa değişikliklerinde olduğu gibi Venedik Komisyonu'nun yeni anayasa çalışmalarına katkı verebileceğini söyledi.
 
Bakan Ergin, TBMM'deki yeni anayasa hazırlıklarıyla ilgili kurulan komisyona Venedik Komisyonu'nun önerilerini aktarabileceği belirtti.
 
TBMM'de çıkan şike yasasıyla ilgili bir soru üzerine Bakan Ergin, çıkan yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunulduğu ve bu konuda artık yorum yapmak istemediğini sözlerine ekledi.


AA