Yangın denetimi için giden görevlilerin bu işten anlamadığı, içlerinden birinin bilgisayar işletmeni, diğerinin memur, ikisinin şube müdürü olduğu tespit edildi. Ayrıca bu dört kişinin aynı eksiklikler önceki raporda yer almasına rağmen “Yangına karşı gerekli tedbirler alınmıştır” diye olumlu rapor verdiği saptandı. Aladağ Davası’nın ilk duruşması bugün görülüyor.

Kozan Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma izin yazısında; öğrenci yurtlarının yangın yönünden denetimi Milli Eğitim Bakanlığı’na bırakılmıştı. MEB’in de denetimden anlayan kişileri görevlendirmesi gerekiyordu. Ancak Aladağ Kaymakamlığı 26 Mayıs 2016’da Milli Eğitim Şube Müdürü Davut Gökçeli ile kaymakamlıkta bilgisayar işletmeni olan Cihan Ünal’ı denetim için görevlendirildi.

İki kişinin hazırladığı raporda; yurtta yangın söndürme tatbikatının yapılmadığı, işaret levhalarının olmadığı, manuel ihbar butonu ve acil aydınlatma sisteminin bulunmadığı bilgisine yer verilmedi. Söz konusu eksiklikler önceki raporda yer almasına rağmen iki kişi “Yurtta yangına karşı gerekli tedbirler alınmış mıdır” sorusuna “Evet” diyerek, olumlu görüş bildirdi.

Savcılık, gerçeğe aykırı rapor düzenleyen bu iki kişinin görevlerini yerine getirmediğini vurgulandı. 6 Şubat 2016’daki denetim raporuna imza atan Şube Müdürü Ramazan Arı ile kaymakamlık çalışan Bayram Aydın’ın da aynı suçu işledikleri kaydedildi. Aladağ İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş da beşinci şüpheli olarak dosyaya girdi. Aladağ Kaymakamlığı, beş şüpheli için “taksirle birden kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet verme” suçundan soruşturma izni verdi. Şüpheliler Konya Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz etti.

Bu arada, yurdun bağlı olduğu Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Başkanı İsmail Uğur ile altı dernek yöneticisi ve çalışanı hakkında
Kozan Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması bugün görülüyor.


Hürriyet